DruštvoVesti

Za bolji rad naučnih instituta više od 14 miliona evra

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić i predstavnici šest naučno-istraživačkih instituta danas su u Beogradu potpisali Memorandum o razumevanju u cilju pružanja podrške procesu transformacije instituta koji obavljaju naučno-istraživačku delatnost.

Za transformaciju instituta opredeljeno je više od 14 miliona evra, kroz Projekat akceleracije inovacija i podsticanja rasta preduzetništva u Srbiji, koji se realizuje kroz partnerstvo sa Svetskom bankom i EU.

Ružić je rekao da resorno Ministarstvo snažno podržava izvrsnost u nauci i posvećeno je, kaže, dugoročnom obezbeđivanju kvaliteta naučno-istraživačkog rada.

“Da bi to ostvarila, Vlada Srbije je zajedno sa naučnom zajednicom ušla u reformske procese u sistemu nauke i naučno-istraživačke organizacije i te promene idu u tri smera, pre svega promenjen je način finansiranja rada naučnika i naučno-istraživačkih organizacija, odnosno uspostavljen je institucionalni način finansiranja nauke”, rekao je Ružić novinarima nakon potpisivanja sporazuma.

On je naveo da država obezbeđuje sredstva za plate za više od 4.000 naučnika, kao i sredstva za realizaciju naučno-istraživačkog rada.

“Formirani su posebni fondovi, Fond za nauku i Fond za inovacionu delatnost iz koje se finansiraju naučna istraživanja, radi se na jačanju naših instituta kroz ekspertsku podršku i uključivanje u relevantne međunarodne naučne mreže”, istakao je Ružić.

Kako je rekao, cilj je da se nauka stavi u funkciju razvoja naše ekonomije i društva u celini.

Direktor Projekta akceleracije inovacija i podsticanja rasta preduzetništva u Srbiji (SAIGE) Viktor Nedović naglasio je da je sada momenat za konkretne aktivnosti i transformaciju ukazao na podršku Svetske banke i programa IPA 2019.

“Ovo je pilot grupa instituta i već u januaru krećemo sa sledećom grupom instituta. Ovaj projekat ima u planu da podrži još šest instituta u smislu transformacije”, naveo je Nedović i izrazio nadu da će nakon završetka projekta biti interesa da se nastavi tim putem.

Direktorka Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo Jelena Begović poručila je da je ovaj projekat bitan za široku naučnu zajednicu Srbije, ne samo za institute.

“Ovi projekti nisu laki ni za ljude koji učestvuju u njima, jer zahtevaju promene u načinu razmišljanja i funkcionisanja, ali to je jedini način da uhvatimo korak sa tehnologijom i naukom”, rekla je Begović.

Dodala je i da treba da se uključi mreža vodećih svetskih instituta, jer naša zemlja, ističe, ima sjajne naučnike, samo “nam treba još dodatnih znanja koje smo propustili”.

“Nadam se da ćemo kroz ovaj projekat zaista pokazati svima da je takav uspeh moguć”, istakla je Begović.

Ministarstvo je 2020. godine sprovelo proces vrednovanja instituta koji obavljaju naučno-istraživačku delatnost na osnovu upitnika u kome su instituti procenili trenutno stanje.

Instituti su se takođe izjasnili o tome da li žele da na dobrovoljnoj osnovi nastave dalje učešće u procesu koji podrazumeva spoljnu međunarodnu ekspertsku procenu i pripremu plana transformacije.

Nakon toga usledila je selekcija i odabrana je prva grupa od šest instituta koja je nastavila učešće u daljem procesu.

Izvor: Tanjug

Podeli