DruštvoVesti

Gužve na Horgošu, čeka se i do četiri sata

Na graničnom prelazu Horgoš 1 i danas se beleže velike gužve, pa putnici za ulazak u našu zemlju čekaju u proseku tri i po do četiri sata.

U radu je svih šest traka namenjenih za putnički saobraćaj, a povremeno se otvaraju i dve dodatne trake iz suprotnog smera, odnosno iz pravca Srbije ka Mađarskoj.

Na ulazu u Srbiju čekaju oni koji dolaze da sa porodicom i prijateljima obeleže Badnji dan i Božić.

“Čekamo jutros od šest. Već četiri sata smo na granici. Dolazimo zbog praznika”, rekao je Tanjugu putnik koji sa porodicom dolazi iz Nemačke.

“Tu smo već tri sata. Nije prvi put da ovoliko čekamo”, objašnjava putnik iz Beča.

Drugi ističe da “sada ne radi ništa u Nemačkoj pa smo došli na odmor, a čekamo dva sata”.

“Od Austrije dovde mi je trebalo tri sata, a sada toliko čekam samo da bi prešao granicu”, rekao je još jedan putnik.

Epidemiološka situacija u Srbiji je trenutno pod kontrolom, dok se u drugim evropskim zemljama širi novi soj korona virusa – omikron, što utiče na svakodnevnu promenu po pitanju protivepidemijskih mera, kao i onih za ulazak ili izlazak iz panedmijom zahvaćenih zemalja.

“Primili smo dve doze vakcine. Kad se vratimo primićemo i treću. Ne plašimo se ni korone, ni novih mera”, rekao je jedan od putnika.

“Sve tri doze sam primio. Bogami ne znam kako će se situacija odvijati. Ne daj Bože da se iskomplikuje pa da ne mogu da se vratim na svoj posao”, naveo je vozač automobila iz kolone.

Mere prema kojima je stranim državljanima dozvoljen ulazak u Srbiju, odnose se na posedovanje negativnog PCR test ne starijeg od 48 časova, sertifikat o potpunoj vakcinaciji, potvrdu o preležanoj bolesti Kovid – 19, ili EU sertifikat.

Ukoliko nemaju neki od navedenih dokumenata, sledi im kućna izolacija u trajanju od 10 dana.

Ove mere ne odnose se na srpske državljane i putnike u tranzitu, koji granicu prelaze samo uz lična dokumenta.

Tanjug

Podeli