KulturaVesti

Proglašene najbolje priče iz zavičaja

U okviru obeležavanja velikog jubileja, 100 godina postojanja Narodne biblioteke ”Dositej Obradović u Novom Pazaru, danas su proglašeni pobednici literarnog konkursa pod nazivom ”Priča iz mog zavičaja”.

Ova tradicionalna manifestacija, koju svake godine organizuje Zavičajno odeljenje, u jubilarnoj, stotoj godišnjici biblioteke, imala je posebno svečani karakter.

”Ovim konkurskom smo želeli da pružimo šansu svim ljubiteljima lepe reči da se predstave široj javnosti i da na literaran način ispolje ljubav i vezanost za svoj zavičaj.

Žiri u sastavu: Elma Halilović, Zoran Jeremić i Hasna Ziljkić u mnoštu pristiglih radova izabrali su najbolje zavičajne priče u tri kategorije. U kategoriji najmlađeg uzrasta prvo mesto osvojila je učenica IV razreda OŠ ”Rifat Burdžević Tršo” Zehra Sadović iz Novog Pazara, u kategoriji starijih osnovaca, gde je bila najveća konkurencija, najbolja je bila priča Emila Bećirovića, učenika VIII razreda iz Prijepolja, a u kategoriji odraslih pobedio je profesor književnosti Edis Mušović.

Prema rečima predstavnice žirija Hasne Ziljkić, najiskrenije i vrlo kreativne priče pisali su najmlađi osnovci. U kategoriji starijeg uzrasta (srednjoškolci i odrasli) nije bila velika konkurencija, ali najteži zadatak imali su pri izboru literarnih radova u kategoriji starijih osnovaca.

”Najviše su nas impresionirali različiti pristupi temi, kao da je sama tema malo zasićena, pa su tražili nešto novo, i uspeli su u tome. Imali smo težak zadatak, ali smo odabrali ono što je ostavilo najjači utisak na nas, što je imalo mladalačku i umetničku notu”, rekla je Ziljkić.

S.Lj.

Podeli