Sport

Rukometni klub Novi Pazar istupio iz Arkus lige

Rukometni klub Novi Pazar istupio je iz Arkus lige Srbije, jednoglasno je danas odlučio Upravni odbor tog elitnog ligaša.

“Na vanrednoj sednici Upravnog odbora Novog Pazara jednoglasno je usvojen predlog klupskog rukovodstva. Odluku ćemo danas pismenim putem proslediti rukovodstvu Arkus lige”, rekao je sekretar Rukometnog kluba Novi Pazar Demir Crnovršanin.

Pazarci su pre tri dana najavili istupanje iz Arkus lige zbog dešavanja na utakmici protiv Crvene zvezde u Beogradu, kada su na nacionalnoj osnovi vređani od strane navijača domaće ekipe.

“Nažalost, stavljamo tačku. Dugoročno, to je prava odluka. Da ne prepričavam sada šta se desilo. Pošto drugi ne žele da reše problem, mi nećemo da Novi Pazar, Sandžak i Bošnjake dovodimo u neprijatnu situaciju. Želimo da se stvari viđene u Beogradu nikada više ne ponove. Mnogi će žaliti, u pitanju je istorija duga 55 godina, ali ne želimo da izlažemo ljude ovakvoj atmosferi”, rekao je član Upravnog odbora Novog Pazara Husein Memić.

“Nastavljamo da radimo s mlađim selekcijama jer želimo da ovoj državi podarimo i reprezentativce. Hoćemo da pokažemo da smo primer kako se bori protiv nacionalizma. Nemamo više volje i snage da se razvlačimo po tabloidima”, dodao je on.

Memić je naveo da su mnogi dešavanja na rukometnoj utakmici u Beogradu uporedili sa klicanjem “žutoj kući” na jednoj fudbalskoj utakmici pre devet godina u Novom Pazaru.

“Mi smo taj čin osudili, a reći ću da je tada bilo uhapšeno 25 navijača Novog Pazara, od kojih je 13 pušteno, dok je 12 procesuirano. Neki su u zatvoru bili i po šest meseci. Da vidimo da li će sada biti uhapšen ijedan navijač Crvene zvezde koji je nacionalistički vređao moj narod, kao i oni koji su napisali i uneli uvredljiv transparent”, kazao je Memić.

On je istakao da želi da Novopazarci promovišu prave vrednosti i da budu primer kako se bori protiv nacionalizma.

“Hoćemo da promovišemo književnika Enesa Halilovića, glumce Rifata Rifatovića, Anđelu Marić i ostale. Oni su napravili više od nas sportista. Istovremeno, čekaćemo da dođe bolje vreme, što je nama u Srbiji preko potrebno. U roku od pet dana rešićemo preostala dugovanja prema igračima, a to je po jedna plata. Oni su slobodni u izboru novih sredina”, najavio je Memić.

Sportski direktor Pazaraca Samir Župljanin rekao je da se danas prvi put kao sportista oseća poraženim, ali da je u duši i srcu pobednik.

“Doneli smo tešku odluku, ali preovladali su razum i racionalnost. Tražili smo pomoć da do ovoga ne dođe, ali nismo je našli. Nadam se da ćemo napraviti dobru priču s decom i rukometnom akademijom”, naveo je Župljanin.

Pazarci su posle pet kola sa tri boda držali peto mesto na tabeli A grupe Arkus lige.

Oni su u najjačoj ligi Srbije igrali neprekidno od sezone 2018/19.

M. Minić

 

Podeli