SvetVesti

Bombaški napad terorista YPG/PKK u Afrinu: Poginulo troje, povrijeđeno desetero civila

Najmanje troje civila poginulo je, a desetero ih je povrijeđeno u bombaškom napadu u Afrinu, na sjeveru Sirije.

Do napada je došlo u 12.45 sati po lokalnom vremenu, a bombaški napad izveden je automobilom napunjenim eksplozivom u centru Afrina, saopćeno je iz Ureda guvernera turskog grada Hataya.

“U eksploziji koju je vozilom u centru Afrina izvršila teroristička organizacija YPG/PKK utvrđeno je da je troje civila poginulo, a desetero povrijeđeno. Svi povrijeđeni prebačeni su u obližnje bolnice”, navodi se u saopćenju.

PKK je separatistička organizacija koja se nalazi na listi terorističkih grupa u Turskoj, Europskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama. Tokom višedecenijske terorističke kampanje protiv Turske, teroristi PKK-a ubili su najmanje 40.000 ljudi. YPG je sirijski ogranak PKK-a.

Turske snage su na sjeveru Sirije, duž sirijsko-turske granice, u protekle četiri godine izvele nekoliko uspješnih antiterorističkih operacija, uključujući “Štit Eufrata” (2016.), “Maslinova grana” (2018.) i “Izvor mira” (2019.). Cilj tih operacija bio je oslobađanje pograničnog pojasa od terorističkih organizacija, sprečavanje formiranja terorističkog koridora te uspostava sigurne zone za civile.

Anadolu Agency

A.N.

Podeli