Deca bo┼żurova pevaju o Srbiji

Deca sa Kosova i Metohije snimila su autorsku pesmu ÔÇťSrbijaÔÇŁ pod patronatom U─Źiteljskog fakulteta u Leposavi─çu, a uz podr┼íku Kancelarije za Kosovo i Metohiju. ┬áJedan od najboljih muzi─Źkih pedagoga i odli─Źan poznavalac prilika u tom kraju profesorica Biljana Belojica Pavlovi─ç, ka┼że da povod nije samo u┼żivanje u muzici, ve─ç je ova pesma i vrlo mo─çan na─Źin borbe za opstanak na Kosovu.

ÔÇ×Ovo je pri─Źa o muzi─Źkom i nacionalnom vaspitanju, o slozi na┼íeg naroda na đÜosovu i Metohiji, o tome koliko toga dobrog i korisnog mo┼żemo da u─Źinimo za decu i omladinu kada smo udru┼żeni i kada zajedno delujemo u ostvarivanju va┼żnih┬á vaspitnih i dru┼ítvenih ciljeva. Ovde pesma i pevanje dobijaju svoj najdublji mogu─çi vaspitni smisao, a to je sna┼żna moralna podr┼íka na┼íem narodu u re┼íenosti da istraje na svojim ognji┼ítima, i da vaspitava mlade generacije u duhu nacionalnih vrednosti,┬á ljubavi prema svojoj zemlji i narodu, i potrebe za o─Źuvanjem svoje kulture i tradicijeÔÇť, ka┼że profesorica muzike na U─Źiteljskom fakultetu u Leposavi─çu Novopazarka Biljana Belojica Pavlovi─ç.

Ovu pri─Źu ona je pokrenula sa Ivanom Todi─ç, vaspita─Źicom pred┼íkolske ustanove ÔÇ×Na┼ía radostÔÇť ┬áiz Leposavi─ça.┬á Re─Ź je o patriotskoj pesmi koju je jo┼í pre desetak godina napisao jo┼í kao de─Źak Novopazarac Luka Bo┼żovi─ç, uz podr┼íku i mentorstvo kosovsko-metohijskog pesnika Nenada Radenkovi─ça Jera, dok je muziku komponovala profesorka Pavlovi─ç u saradnji sa dr Petrom Ili─çem, profesorom sa Akademije umetnosti u Zve─Źanu.

Pesmu su svojevremeno izvodile Ra┼íankice, peva─Źka grupa iz Novog Pazara, a onda je, takore─çi, pala u zaborav. đÜada je posle vi┼íe godina objavljena u monografiji Nacionalno vaspitanje u nastavi muzi─Źke kulture, autorki Biljane Belojica Pavlovi─ç i Dragane Cicovi─ç Sarajli─ç, pesma je ponovo privukla┬á pa┼żnju javnosti. U saradnji U─Źiteljskog fakulteta, pred┼íkolske ustanove ÔÇ×Na┼ía radostÔÇť i osnovne ┼íkole u Leposavi─çu, pri─Źa o ovoj pesmi dobila je i svoj epilog.

ÔÇ×Moram re─çi da sam odu┼íevljena decom, njihovom istrajno┼í─çu, energijom, kao i┬á vaspita─Źima, roditeljima, mnogim dru┼ítvenim institucijama i pojedincima iz op┼ítine Leposavi─ç, jer su slo┼żno i sa velikom┬á posve─çeno┼í─çu i ozbiljno┼í─çu pristupili realizaciji ovog projekta, a to zna─Źi da su ovakva de┼íavanja za njih su┼ítinski va┼żna. Ovakve pesme i aktivnosti bodre, sna┼że, ulivaju┬á volju i optimizam, ja─Źaju izdr┼żljivost, nacionalnu svest i karakter,┬á patriotizam, a to su upravo one vrednosti i osobine koje je potrebno negovati kako bi se opstalo u ovakvim dru┼ítvenim uslovima na đÜosovu i Metohiji.┬á┬á┬á Zato je podr┼íka ovakvim aktivnostima od neprocenjivog zna─Źaja za ljude na ovoj teritoriji. Godinama unazad Srbija i srpski narod iskreno brinu o deci sa đÜosova i Metohije, pru┼żaju─çi im sna┼żnu podr┼íku, i ovo je jedna prilika da deca sa đÜosova i Metohije uzvrate tu pa┼żnju i ljubav, da po┼íalju poruku da su tu, da vole svoju zemlju i da su re┼íeni da ostanu na svojim ognji┼ítimaÔÇť, kazala je ona.

“Pred┼íkolsko vaspitanje i obrazovanje je prva i najva┼żnija karika u odrastanju svakog deteta. Mi se kao ustanova trudimo da prepoznamo i negujemo talntovanu i darovitu┬á decu. Kroz razne manifestacije i priredbe deca pobede strah od javnog nastupa. Trudimo se da nacionalnom i patriotskom┬á vaspitanju posvetimo posebnu pa┼żnju. Kad god su na┼íi verski praznici i svetkovine na┼ía deca sa posebnom rado┼í─çu u─Źestvuju u programu.┬á Na┼íta najve─ça radost je kad dobijemo pohvalu upravo od u─Źitelja, nastavnika, profesora iz ┼íkola i fakulteta gde na┼ía deca kasnije budu ─Ĺaci i studenti. Zahvaljuju─çi prof. Biljani sa kojom imamo sjajnu saradnju jer je redovan gost sa svojim studentima kod nas u vrti─çu, snimanje ove pesme mo┼że samo zna─Źiti da je ovo tek po─Źetak jedne saradnje od op┼íteg nacionalnog i dr┼żavnog interesa”, ka┼że vaspita─Źica Ivana Todi─ç.

Istra┼żivanje koje su sprovele profesorke Pavlovi─ç i Sarajli─ç pokazalo je da su patriotske pesme zapostavljene u ud┼żbenicima i u nastavnom procesu. Iz tog razloga one su u svojoj knjizi Nacionalno vaspitanje u nastavi muzike pru┼żile bogat izbor ovih┬á pesama, koje mogu da pevaju deca pred┼íkolskog i osnovno┼íkolskog uzrasta. Ove pesme su od posebnog zna─Źaja u vaspitanju dece na đÜosovu i Metohiji, smatra i vaspita─Ź Ivana Todi─ç, zbog ─Źega je zajedno sa prof. Pavlovi─ç osmislila projekat koji treba da doprinese promovisanju ovih pesama u cilju ┼íto kvalitetnijeg vaspitanja dece sa đÜosova i Metohije u duhu nacionalnih vrednosti.

Podr┼íku su im pru┼żili predstavnici đÜancelarije za đÜosovo i Metohiju, Svetlana Miladinov i Petar Petkovi─ç, Zoran Todi─ç, predsednik op┼ítine Leposavi─ç, U─Źiteljski fakultet pri┼ítinskog Univerziteta, Dragan Novovi─ç, predstavnik kulturno-prosvetnog udru┼żenja Ra┼íanka iz Novog Pazara, kao i roditelji dece, i brojne druge organizacije i pojedinci sa đÜosova i Metohije.

Pesma je snimljena u ÔÇ×Tilko studijuÔÇť profesora Du┼íana Popovi─ça iz đÜosovske Mitrovice, koji ─çe raditi na njenom aran┼żmanu i oblikovanju. đÜvalitetu pesme doprine─çe stru─Źna klavirska pratnja dr Petra Ili─ça, i Anje Pavlovi─ç na violini.

Promocija pesme i spota o─Źekuje se na jesen.

Biljana Belojica Pavlovi─ç autor je vi┼íe muzi─Źkih projekata, koji neguju tradiciju, duhovnost, ali i patriotizam, kao i knjiga, me─Ĺu kojima je i monografija Nacionalno vaspitanje u nastavi muzi─Źke kulture.

Zoran Maksimovi─ç

 

 

 

Podeli