KulturaReportaže

Deca božurova pevaju o Srbiji

Deca sa Kosova i Metohije snimila su autorsku pesmu “Srbija” pod patronatom Učiteljskog fakulteta u Leposaviću, a uz podršku Kancelarije za Kosovo i Metohiju.  Jedan od najboljih muzičkih pedagoga i odličan poznavalac prilika u tom kraju profesorica Biljana Belojica Pavlović, kaže da povod nije samo uživanje u muzici, već je ova pesma i vrlo moćan način borbe za opstanak na Kosovu.

„Ovo je priča o muzičkom i nacionalnom vaspitanju, o slozi našeg naroda na Кosovu i Metohiji, o tome koliko toga dobrog i korisnog možemo da učinimo za decu i omladinu kada smo udruženi i kada zajedno delujemo u ostvarivanju važnih  vaspitnih i društvenih ciljeva. Ovde pesma i pevanje dobijaju svoj najdublji mogući vaspitni smisao, a to je snažna moralna podrška našem narodu u rešenosti da istraje na svojim ognjištima, i da vaspitava mlade generacije u duhu nacionalnih vrednosti,  ljubavi prema svojoj zemlji i narodu, i potrebe za očuvanjem svoje kulture i tradicije“, kaže profesorica muzike na Učiteljskom fakultetu u Leposaviću Novopazarka Biljana Belojica Pavlović.

Ovu priču ona je pokrenula sa Ivanom Todić, vaspitačicom predškolske ustanove „Naša radost“  iz Leposavića.  Reč je o patriotskoj pesmi koju je još pre desetak godina napisao još kao dečak Novopazarac Luka Božović, uz podršku i mentorstvo kosovsko-metohijskog pesnika Nenada Radenkovića Jera, dok je muziku komponovala profesorka Pavlović u saradnji sa dr Petrom Ilićem, profesorom sa Akademije umetnosti u Zvečanu.

Pesmu su svojevremeno izvodile Rašankice, pevačka grupa iz Novog Pazara, a onda je, takoreći, pala u zaborav. Кada je posle više godina objavljena u monografiji Nacionalno vaspitanje u nastavi muzičke kulture, autorki Biljane Belojica Pavlović i Dragane Cicović Sarajlić, pesma je ponovo privukla  pažnju javnosti. U saradnji Učiteljskog fakulteta, predškolske ustanove „Naša radost“ i osnovne škole u Leposaviću, priča o ovoj pesmi dobila je i svoj epilog.

„Moram reći da sam oduševljena decom, njihovom istrajnošću, energijom, kao i  vaspitačima, roditeljima, mnogim društvenim institucijama i pojedincima iz opštine Leposavić, jer su složno i sa velikom  posvećenošću i ozbiljnošću pristupili realizaciji ovog projekta, a to znači da su ovakva dešavanja za njih suštinski važna. Ovakve pesme i aktivnosti bodre, snaže, ulivaju  volju i optimizam, jačaju izdržljivost, nacionalnu svest i karakter,  patriotizam, a to su upravo one vrednosti i osobine koje je potrebno negovati kako bi se opstalo u ovakvim društvenim uslovima na Кosovu i Metohiji.    Zato je podrška ovakvim aktivnostima od neprocenjivog značaja za ljude na ovoj teritoriji. Godinama unazad Srbija i srpski narod iskreno brinu o deci sa Кosova i Metohije, pružajući im snažnu podršku, i ovo je jedna prilika da deca sa Кosova i Metohije uzvrate tu pažnju i ljubav, da pošalju poruku da su tu, da vole svoju zemlju i da su rešeni da ostanu na svojim ognjištima“, kazala je ona.

“Predškolsko vaspitanje i obrazovanje je prva i najvažnija karika u odrastanju svakog deteta. Mi se kao ustanova trudimo da prepoznamo i negujemo talntovanu i darovitu  decu. Kroz razne manifestacije i priredbe deca pobede strah od javnog nastupa. Trudimo se da nacionalnom i patriotskom  vaspitanju posvetimo posebnu pažnju. Kad god su naši verski praznici i svetkovine naša deca sa posebnom radošću učestvuju u programu.  Našta najveća radost je kad dobijemo pohvalu upravo od učitelja, nastavnika, profesora iz škola i fakulteta gde naša deca kasnije budu đaci i studenti. Zahvaljujući prof. Biljani sa kojom imamo sjajnu saradnju jer je redovan gost sa svojim studentima kod nas u vrtiću, snimanje ove pesme može samo značiti da je ovo tek početak jedne saradnje od opšteg nacionalnog i državnog interesa”, kaže vaspitačica Ivana Todić.

Istraživanje koje su sprovele profesorke Pavlović i Sarajlić pokazalo je da su patriotske pesme zapostavljene u udžbenicima i u nastavnom procesu. Iz tog razloga one su u svojoj knjizi Nacionalno vaspitanje u nastavi muzike pružile bogat izbor ovih  pesama, koje mogu da pevaju deca predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta. Ove pesme su od posebnog značaja u vaspitanju dece na Кosovu i Metohiji, smatra i vaspitač Ivana Todić, zbog čega je zajedno sa prof. Pavlović osmislila projekat koji treba da doprinese promovisanju ovih pesama u cilju što kvalitetnijeg vaspitanja dece sa Кosova i Metohije u duhu nacionalnih vrednosti.

Podršku su im pružili predstavnici Кancelarije za Кosovo i Metohiju, Svetlana Miladinov i Petar Petković, Zoran Todić, predsednik opštine Leposavić, Učiteljski fakultet prištinskog Univerziteta, Dragan Novović, predstavnik kulturno-prosvetnog udruženja Rašanka iz Novog Pazara, kao i roditelji dece, i brojne druge organizacije i pojedinci sa Кosova i Metohije.

Pesma je snimljena u „Tilko studiju“ profesora Dušana Popovića iz Кosovske Mitrovice, koji će raditi na njenom aranžmanu i oblikovanju. Кvalitetu pesme doprineće stručna klavirska pratnja dr Petra Ilića, i Anje Pavlović na violini.

Promocija pesme i spota očekuje se na jesen.

Biljana Belojica Pavlović autor je više muzičkih projekata, koji neguju tradiciju, duhovnost, ali i patriotizam, kao i knjiga, među kojima je i monografija Nacionalno vaspitanje u nastavi muzičke kulture.

Zoran Maksimović

 

 

 

Podeli