DruštvoVesti

Uslovi za ulazak u 12 država u kojima letuje najviše građana iz naše zemlje

Odlazak na letovanje ove godine, po svemu sudeći, biće jednostavniji nego prošlog leta, jer su države koje tradicionalno posećuje najviše građana Srbije uglavnom ublažile uslove za dolazak turista. Neke od njih, poput Crne Gore, Albanije i Slovenije, dozvoljavaju ulazak građanima Srbije bez posebnih uslova, dok je u ostale zemlje, izuzev Egipta, moguće ući uz dokaz o vakcinaciji ili preležanoj infekciji kovid-19.

U nastavku možete pogledati šta je potrebno za ulazak u 12 država u kojima letuje najveći broj građana Srbije, izuzimajući Italiju koja turistima još ne dopušta ulazak, kao i dodatne informacije koje vam mogu biti od koristi ukoliko planirate da provedete odmor na nekoj od tih turističkih destinacija.

Tekst će biti redovno ažuriran, pa ćete na jednom mestu moći da pronađete sve informacije o eventualnim izmenama uslova za ulazak državljana Srbije u zemlje sa liste.

Državama koje dozvoljavaju ulazak vakcinisanim građanima Srbije pridružila se i Španija, koja prihvata sve vakcine osim Sputnjika V, uz uslov da je od revakcinacije prošlo 14 dana. U Španiju mogu da putuju i građani Srbije koji nisu vakcinisani ukoliko prilože negativan PCR ili antigenski test, ne stariji od 48 sati, kao i uz potvrdu o preležanom kovidu u poslednjih 180 dana, objavilo je Ministarstvo zdravlja Španije.

Deci do 12 godina nije potreban negativan PCR ili antigenski test, niti potvrda o preležanom kovidu, ali moraju da poseduju QR kod. Svi putnici, pre ulaska u Španiju, moraju da popune obrazac zdravstvene kontrole putem internet adrese www.spth.gob.es ili putem besplatne aplikacije SPAIN TRAVEL HEALTH-SpTH.

Za razliku od Španije, Francuska ne dozvoljava ulazak u zemlju onima koji su preležali infekciju kovid-19 ukoliko ne prilože negativan PCR ili antigenski test, ne stariji od 72 sata. Negativan PCR ili antigenski test obavezan je i za državljane Srbije koji se nisu vakcinisali ili su se vakcinisali vakcinama Sinofarm i Sputnjik V, kao i za decu stariju od 11 godina.

Građanima Srbije koji su vakcinisani vakcinama Fajzer ili AstraZeneka priznaje se dokaz o izvršenoj vakcinaciji, uz uslov da je prošlo najmanje 14 dana od revakcinacije. Bitno je napomenuti i da su svi putnici dužni da pri ulasku na francusku teritoriju imaju popunjen obrazac – potvrdu o međunarodnom putovanju.

Ulazak vakcinisanim putnicima dozvolio i Egipat

Uslove za ulazak u zemlju ublažio je i Egipat, u koji od 24. juna mogu da uđu i putnici koji su vakcinisani sa obe doze bilo koje vakcine, uz uslov da je od revakcinacije prošlo najmanje 14 dana. Negativan PCR test nije potreban ukoliko putnik poseduje sertifikat o izvršenoj vakcinaciji protiv kovida-19 sa validnim QR kodom, a Egipat priznaje vakcine Fajzer, AstraZeneka, Sinofarm, Sputnjik V i Moderna.

Nevakcinisani putnici moraju da imaju negativan PCR test, ne stariji od 72 sata, a testiranje je obavezno i za decu stariju od šest godina. Za putnike koji nisu u mogućnosti da PCR test urade u Srbiji ostavljena je mogućnost testiranja u Egiptu nakon sletanja aviona, po ceni od 30 američkih dolara (oko 3.000 dinara).

Grčka je jedna od pet država koje su dosad priznale digitalni zeleni sertifikat, u koji su upisani podaci o vakcinaciji, PCR i antigenskim testovima, kao i o preležanom kovidu-19. Grci su najpre priznavali isključivo negativan PCR test koji nije stariji od 72 sata, ali se od 18. juna u Grčku može ući i sa negativnim antigenskim testom, ne starijim od 48 sati.

Ulazak u Grčku bez negativnog PCR ili antigenskog testa dozvoljen je svim građanima Srbije koji su vakcinisani sa obe doze bilo koje vakcine, uz uslov da je od revakcinacije prošlo najmanje 14 dana, kao i onima koji imaju dokaz da su preležali kovid-19 u periodu od 30 dana do najviše šest meseci pre datuma ulaska u Grčku.

Svi putnici podležu brzom testiranju na graničnom prelazu, a ukoliko je test pozitivan obavezna je kućna izolacija u trajanju od 14 dana u objektu po izboru putnika ili u onom koji bude određen od strane grčkih nadležnih organa, o trošku grčke države. Negativan PCR ili antigenski test moraju da imaju i deca starija od 12 godina.

Za razliku od Grčke, Turska dozvoljava ulazak bez testiranja svim maloletnim osobama koje dolaze u pratnji vakcinisanih roditelja, uz uslov da je od revakcinacije prošlo najmanje 14 dana. U Tunisu negativan PCR test nije potreban za decu do dvanaest godina, dok je u Bugarskoj starosna granica za ulazak bez testa pet godina.

Državljani Srbije od 1. jula više ne mogu da uđu u Hrvatsku bez ograničenja, a novi propisi za ulazak biće na snazi najmanje do 15. jula, objavljeno je na zvaničnom sajtu Štaba civilne zaštite Hrvatske. Prema toj odluci, ulazak u Hrvatsku bez negativnog PCR ili antigenskog testa dozvoljen je svim građanima Srbije koji su vakcinisani sa obe doze bilo koje vakcine, uz uslov da je od revakcinacije prošlo najmanje 14 dana.

U Hrvatsku mogu da uđu i državljani Srbije koji su preležali kovid-19 u periodu od 11 dana do šest meseci pre ulaska u Hrvatsku. Preležana infekcija dokazuje se pozitivnim PCR ili antigenskim testom, a priznaje se i lekarsko uverenje o preležanom kovidu-19.

Građani Srbije koji nisu vakcinisani ili nemaju dokaz o preležanoj infekciji omogućen je ulazak u Hrvatsku ukoliko prilože negativan PCR test koji nije stariji od 72 sata ili brzi antigenski test, ne stariji od 48 sati. Deca mlađa od 12 godina koja putuju u pratnji roditelja ili staratelja izuzeta su od obaveze predočenja negativnog rezultata testa ili samoizolacije ukoliko roditelji ili staratelji ispunjavaju uslove za ulazak u Hrvatsku.

Slovenija ukinula ograničenja za građane Srbije

Državljani Srbije mogu da putuju u Sloveniju bez određivanja karantina i posedovanja testova, ukoliko prilože dokaz da su pre ulaska u tu državu najmanje pet dana neprekidno boravili u Srbiji ili nekoj drugoj zemlji sa zelene liste epidemiološki sigurnih država. Kako su za portal N1 objasnili u Ambasadi Slovenije u Beogradu, dokaz da je osoba pre ulaska u Sloveniju najmanje pet dana neprekidno boravila u državi koja nije na crvenoj ili tamnocrvenoj listi mogu biti pečati u pasošu.

Većina zemalja u kojima letuju građani Srbije propisuje i obavezu popunjavanja posebnih formulara, koje je neophodno pokazati prilikom ulaska u državu. Ulazak u Hrvatsku iz turističkih razloga dozvoljen je samo uz potvrdu o uplaćenom smeštaju ili dokaz o vlasništvu kuće, stana ili plovila u toj državi.

Važno je napomenuti da je po povratku u Srbiju iz svih država osim iz Albanije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Bugarske i Severne Makedonije neophodno imati PCR test ne stariji od 48 sati. U protivnom se izriče mera karantina u kućnim uslovima u trajanju od deset dana. Navedeno se, kako piše na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Srbije, ne primenjuje na lica koja su potpuno vakcinisana (za Astrazeneku je dovoljna samo jedna doza) u Srbiji, kao i na one koji imaju potvrdu da su preležali kovid-19 u periodu od 14 dana do šest meseci pre datuma povratka sa putovanja.

N1

Podeli