DruštvoVesti

Kon: Evidentno pogoršanje epidemiološke situacije

Pogoršanje epidemiološke situacije je evidentno i to će se videti i kroz broj novozaraženih, koji bi sledeće nedelje mogao da se kreće između 100 i 150, dok je prosek poslednjih sedam dana bio 93, izjavio je večeras epidemiolog Predrag Kon.

On je gostujući na RTS-u istakao da je nemoguće očekivati da ne dođe do zaražavanja, ako se na festivalima okuplja veliki broj ljudi.

Istakao je da je pritisak za otvaranje festivala “bio sve intenzivniji” i da kada već zaražavanja na njemu mora da bude, treba kontrolisati i gledati da ono bude što manje.

Kao potencijalno problematične situacije, Kon je naveo i masovne žurke.

Istakao je da bi vakcinacija trebalo da bude bolja i da mora nešto krajnje ozbiljno da se uradi da se ona pokrene.

Govoreći o velikom broju turista iz Indije u Beogradu, Kon je naveo da kada je reč o putnicima koji dolaze iz zemalja gde je intenzivan prenos delta soja virusa, oni moraju da imaju pi-si-ar ne stariji od 48 sati i da potpišu izjavu da prihvataju sedmodnevni karantin.

Posle toga, treba da budu testirani, a ukoliko neko bude pozitivan, mora se, kako je rekao, podvrgnuti svim merama.

“Osiguranje i oni sami, snose te troškove”, kazao je Kon.

Odgovarajući na pitanje šta ako neko od ovih turista nije poštovao karantin, Kon je rekao da je u protokolu navedeno da sam hotel treba da nazove MUP i inspekciju ukoliko primeti da se karantin ne poštuje.

Prema njegovim rečima, svako treba da radi svoj posao, Ministarstvo za saobraćaj, Ministarstvo zdravlja, MUP, Ministarstvo turizma.

“Mi na Kriznom štabu o tome nismo raspravljali, ali smo zatražili pooštravanje mera i ovo je reakcija institucija”, izjavio je Kon.

 

Izvor: Tanjug

Foto: Tanjug/ D. Kujundžić, arhiva

Podeli