RegionVesti

Džaferović nakon sastanka s Vučićem: Konačno trebamo relaksirati ukupne odnose

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović zahvalio se danas u Sarajevu predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, koji je BiH donirao vakcine protiv koronavirusa, poručivši kako su solidarnost, međusobno poštivanje, uvažavanje, rješavanje otvorenih pitanja razgovorom i dogovorom, principi na kojim BiH želi da gradi svoje odnose i sa svojim komšijama.

“U situaciji kada su zakazali globalni multilateralni mehanizmi vezani za nabavku vakcina, predsjednik Vučić je poslao ponudu, mi smo je prihvatili i ja mu se zahvaljujem. Ovo su vakcine koje su donirane BiH, a BiH će putem Vijeća ministara to rasporediti prema bh. entiteta Federacija BiH”, pojasnio je Džaferović.

Kako je kazao, danas su ovim povodom razgovarali i o drugim pitanjima koja su vezana za bilateralne odnose između BiH i Srbije.

“Solidarnost, međusobno poštivanje, uvažavanje, rješavanje otvorenih pitanja razgovorom i dogovorom su principi na kojim BiH želi da gradi svoje odnose i sa svojim komšijama i sa susjedima”, poručio je Džaferović.

Kako je kazao, bh. solidarnost je mnogo puta do sada iskazana i podsjetio je na odlazak bh. ljekara u Novi Pazar kad je tamo pandemija bila na vrhuncu.

“BiH želi dobre prijateljske odnose sa svojim susjedima, s državama sa kojim graniči. Naši narodi žive u svim državama regiona i treba da konačno krenemo da relaksiramo ukupne odnose. To je bila glavna tema naših razgovora. Brojna pitanja su otvorena, od odnosa prema prošlosti, državne granice, imovine… Moramo započeti dijalog, rekao sam na kojim principima, međusobnog uvažavanja, poštivanja, solidarnosti i primjene međunarodnog prava. BiH je za to spremna”, pojasnio je Džaferović.

Istakao je da je zbog toga danas podržao prijedlog predsjednika Srbije Aleksandra Vučića o ekonomskom forumu.

“Današnji sastanak i dolazak predsjednika Vučića ovdje na sarajevski aerodrom nije samo uručivanje donacije, to je za mene nešto više od toga, a govorio sam zašto. Jedanput moramo da krenemo s relaksacijom ukupnih odnosa. Ljudi odlaze i iz BiH i Srbije. Odlaze u bolje uređene sisteme, krajnje je vrijeme da na bazi ovih principa, o kojim sam govorio, krenemo s našim dijalogom, odnosno intenziviramo naš dijalog. Dosta je više tenzija, dosta je više jalovih rasprava, BiH je cjelovita država”, poručio je Džaferović.

Anadolu Agency

A. N.

Podeli