RegionVesti

Komšić nakon sastanka s Vučićem: Ako samo jedna od ovih vakcina spasi ijedan život u BiH, sve ovo vrijedi

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić izrazio je zahvalnost predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću i državi Srbiji na pomoći u vidu donacije 10 hiljada doza vakcina AstrZeneca protiv koronavirusa, javlja Anadolu Agency.

Komšić je rekao kako je svjestan kako će ova donacija u javnosti izazvati različite komentare.

“Ako samo jedna od ovih pet ili deset hiljada vakcina spasi jedan život u Bosni i Hercegovini, onda sve ovo vrijedi. Hvala, na ovoj vrsti pomoći, pogotovo u okolnostima u kojima se nalazimo kao država, sa nedefinisanin odnosima prema programu COVAX i nabavkom vakcina”, rekao je Komšić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa srbijanskim predsjednikom Vučićem i njegovim kolegama iz Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom i Šefikom Džaferovićem na Sarajevskom aerodromu.

Komšić je najavio kako će članovi Predsjedništva nakon ovog sastanka imati priliku i da razgovaraju sa predsjednikom Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) o problemu nabavke vakcina koje je BiH ranije uplatila.

Član Predsjedništva BiH je rekao kako su na sastanku s Vučićem razgovarali i o saradnji BiH i Srbije i najavio samit koji bi, prije svega, bio ekonomski i trebao bi biti održan krajem proljeća ili početkom ljeta.

“Dotakli smo se pitanja i oko kojih se slažemo i ima stvari na koje različito gledamo. Bilo je iskreno i korisno, i nadamo se da će ovaj susret značiti novi pomak u odnosima Bosne i Hercegovine i Srbije”, rekao je Komšić.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić doputovao je danas u Sarajevo kako bi Bosni i Hercegovini donirao 10 hilljada doza AstraZeneca vakcina protiv koronavirusa, a nakon primopredaje na Međunarodnom aerodromu Sarajevo održan je sastanak sa članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Vučić je rekao kako su vakcine koje je donirao danas namijenjene bh. entitetu Federacija BiH.

Dodao je kako je na sastanku sa članovima Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, koji je predsjedavajući, i Šefikom Džaferovićem, predložio održavanje velike konferencije Srbije i Bosne i Hercegovine. Pozvao je predstavnike bh. vlasti na zajednički rad i nastup prema Evropskoj uniji.

Srbija je nešto ranije donirala kontingent vakcina protiv koronavirusa za bh. entitet Republika Srpska.

Anadolu Agency

A. N.

 

Podeli