RegionVesti

Dodik: BiH je avansno uplatila vakcine iz COVAX-a i bilo bi poslovno i u redu da budu isporučene

Bosna i Hercegovina nije u stanju da počne opštu vakcinaciju protiv koronavirusa jer trenutno nema dovoljno vakcina za to, rekao je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik.

“Vjerujem da će po odluci Vlade Federacije Bosne i Hercegovine ovih pet hiljada vakcina biti korišteno za zdravstvene radnike i radnike i korisnike u staračkim domovima, koji su najugroženiji”, kazao je Dodik.

On je u odgovoru na novinarsko pitanje o kašnjenju vakcina iz programa COVAX, rekao kako je ugovor sklopljen u vrijeme kad je cijena vakcina bila znatno niža na tržištu nego danas.

“Mi insistiramo da se isporuči kako je dogovoreno, BiH – RS, FBiH i BD, uplatili su avansno vakcine i smatramo da bi bilo poslovno i u redu da se one isporuče”, dodao je Dodik.

On je dodao kako sad postoje i dodatno zahtjevi o pravljenju “aneksa ugovora u isporuci vakcina prema kojem bi sve posljedice upotrebe vakcina pale na države, a ne na proizvođače”.

“BiH je dokazala da ima dovoljno kapaciteta da prihvati vakcinu koja traži daleko zahtjevnije uslove za održavanje u vidu vrlo niskih temperatura”, kazao je Dodik.

Prethodno je Željko Komšić, član Predsjedništva BiH, u izjavi najavio da će danas bh. vlasti imati razgovor s direktorom Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) o vakcinama iz programa COVAX za BiH.

Anadolu Agency

A. N.

 

Podeli