RegionVesti

Vučić u Sarajevu: Važno je da Srbija i BiH sarađuju

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, nakon primopredaje donacije vakcina protiv koronavirusa, da se radi o pošiljci za Federaciju BiH.

“Sretan sam ako ćemo time da spasimo pet, deset ili 20 života. To je važna i velika stvar. Ali, došao sam da u nekoliko rečenica govorim o nečem drugom. Na sastanku sa članovima Predsjedništva BiH zamolio sam ih da razmisle o ideji da napravimo veliki samit Srbije i BiH u Beogradu na svim nivoima, ali i svih biznismena i privrednika iz svih dijelova obje zemlje. Da to bude najveći samit koji smo napravili, samit saradnje, povjerenja, otvorenosti i da vidimo na koji način u budućnosti da šire otvorimo granice jedni prema drugima”, naglasio je Vučić.

Pojasnio je da je cilj samita da se ljudi mogu bolje osjećati te da bi imali veću trgovinsku razmjenu.

“Ovo su vakcine za Federaciju BiH. Koju god vakcinu hoćete, tražite i mi ćemo je dostaviti, od ove četiri koje imamo. Sada smo naručili i Modernu tako da ćemo imati pet. Koju god budete željeli, koju budu željeli građani BiH, mi ćemo je dostaviti. Nisu u pitanju vakcine nego povjerenje jednih u druge”, rekao je Vučić.

Poručio je da “smo jedni drugima najpotrebniji, jer nikog bližeg nemamo“.

“Danas kada smo očekivali pomoć od mnogo moćnijih, mi se oslanjamo jedni na druge. Važno je da mi sarađujemo. Danas sam rekao mojim domaćinima da pokušamo i probamo da što više govorimo jednim glasom jer smo onda snažniji kada imamo jedan glas prema Briselu i svijetu”, istakao je Vučić.

Predsjednik Republike Srbije Vučić doputovao je danas na Međunarodni aerodrom Sarajevo gdje je upriličena primopredaja donacije vakcina protiv koronavirusa.

Predsjednika Srbije dočekali su predsjedavajući i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Milorad Dodik i Šefik Džaferović, a potom im se na sastanku priključio i Željko Komšić.

Radi se o kontingentu od 10.000 doza vakcine kompanije AstraZeneca, koji Republika Srbija donira Bosni i Hercegovini.

Anadolu Agency

A. N.

 

Podeli