PolitikaVesti

SDPS: Skrnavljenje spomenika čin vandalizma

Socijaldemokratska partija Srbije smatra da konstantno skrnavljenje spomenika antifašistima u Beogradu predstavlja čin vandilizma i otvorenog nasilja, koje ne sme ostati nekažnjeno.

”Brojne ekstremno desničarske grupe vide priliku za građenje svog identiteta u napadima na tekovine antifašizma, i to prvenstveno čine uništavanjem kulturnog nasleđa i negiranjem činjenice da je Beograd otvoreni grad, koji se izborio za svoju slobodu porazivši fašizam i nacizam. Najbolji među nama koji su položili živote za ideju građanske, multietničke i tolerantne zemlje dobili su svoje zaslužene spomenika u glavnom gradu, kako bi nas njihova žrtva večno podsećala i obavezivala. Svako ko u rušenju tih spomenika vidi priliku za političku promociju imaće uvek u nama protivnika koji će uvek podsećati na očuvanje tekovina osloboliačke borbe i ljude koji su je izneli” ” saopšteno je iz te stranke.

U saopštenju se ističe da država ima snage da se izbori sa ovakvim grupama, te da je važno je da na svakom mestu i u svakom trenutku ”pokažemo da u Srbiji nema mesta za prekrajanje istorije, a posebno nema prostora za nasilne akcije zastrašivanja i rušenja kulturne baštine ove zemlje”.

 

Senada Kalić

Podeli