SvetVesti

Svet: U Kini potvrđeno do sada najviše asimptomatskih slučajeva,u Brazilu opada broj novoobolelih

PEKING,RIO DE ŽANEIRO,MELBURN – Kineska zdravstvena komisija potvrdila je danas još 161 asimptomatski slučaj korona virusa, što je najviše takvih slučajeva otkrivenih u jednom danu od 31. marta.

Za sada najviše takvih slučajeva, 137, nepoznatog porekla otkriveno je u provinciji Sinkjang, prenosi Rojters.

U oblasti Kašgar, gde živi 4,75 miliona stanovnika, naređeno je testiranje svih stanovnika nakon što je kod 17-godišnje radnice u jednoj fabrici odeće otkriven korona virus.

Ona spada u asimptomatske slučajeve i iako nije poznato kako se zarazila, svi novi slučajevi vezuju se za fabriku u kojoj ona radi.

Osim ovih asimptomatskih, otkriveno je i 20 novih slučajeva kovida-19.

U Kini je od početka pandemije potvrđeno 85.810 slučajeva korona virusa, a 4.634 osoba je preminulo.

Brazil: Umrla 231 osoba, 13.493 novoobolela

U Brazilu je u nedelju registrovana 231 osoba umrla od korona virusa, a novoobolelih je 13.493, saopštilo je Ministarstvo zdravlja te zemlje.

U toj južnoameričkojh zemlji ukupno je umrlo 157.134 ljudi, a obolelo 5.394.128, prenosi Rojters.

Po broju umrlih, Brazil je odmah iza SAD, ali je broj i umrlih i novoobolelih znatno opao u odnosu na najgori period u maju, junu i julu.

Premijer Australije najavio ublažavanje mera u Viktoriji

Premijer najveće australijske države Viktorije Danijel Enduz najavio je danas da će mere u drugom po veličini gradu u Australiji Melburnu mere biti ublažene nakon što u poslednja 24 sata nije zabeležen nijedan novi slučaj korona virusa.

Endruz je rekao da sada, kada je infekcija pod kontrolom, većina mera mogu da budu ukinute i da će se to obaviti u dve faze, počevši od utorka.

“Vreme je da se otvorimo. U stanju smo da stavimo ovo pod kontrolu, a dan sa nula novih slučajeva je neverovatno otkriće”, rekao je on i odao da će građani Melburna moći da napuštaju domove od utorka, ali da će restorani, kafići, prodavnice i hoteli ponovo biti otvoreni.

On je dodao i da će se broj prisutnih na verskim obredima takođe povećati, a od 9. novembra građani će moći da putuju iz Melburna u seoske oblasti najviše 25 kilometara od grada.

Melburn, u kome živi pet miliona ljudi i koji je poslednjih meseci bio epicentar epidemije, od početka jula je u karantinu nakon porasta slučajeva korona virusa, prenosi Rojters.

 

Izvor: Tanjug

Foto: Tanjug (Chinatopix via AP)

 

Podeli