Društvo

Uvačko bratimljenje sa Jovom Lojanicom

Poznati humanista poreklom iz sjeničkog kraja, doktor tehničkih nauka i predsednik Fondacije za stipendiranje talentovanih učenika, Jovo Lojanica inicirao je i organizovao Uvačko bratimljenje sa prijateljima različitih vera i nacija. Tekuću 2020.godinu, koja za većinu ljudi na svetu protiče u znaku pandemije korona virusa, Lojanica kruniše poveljom o bratimljenju sa 99 potpisnika.

Dobrota i želja da svet bude bolje mesto za život ujedinila je ljude različitih zemalja, kontinenata i nacionalnosti. Mnogi nažalost nisu uspeli da prisustvuju činu potpisivanja povelje u prelepom ambijentu sjeničkog jezera, ali saglasni su sa idejom širenja dobrih međuljudskih odnosa  i dobročinstva. Inicijator takve ideje, poreklom iz sjeničkog kraja Jovo Lojanica, kao stručnjak za tehničke nauke obišao je 60 zemalja, upoznao mnogo prijatelja tražeći ono najbolje u njima. Živi i radi u Beogradu, a njegova životna misija je  ljubav prema ljiudima i zavičaju.

Lojanica je stipendirao više od 200 učenika, pomagao brojne verske, pravoslavne i muslimanske svetinje. Imovina njegove zadužbine za razvoj, zaveštana je sledbenicima njegove ideje o bratskim odnosima, a ne njegovim direktnim naslednicima.

S.Lj.

Podeli