SvetVesti

Berlin i Frankfurt uvode policijski čas zbog povećanja broja obolelih od korone

Gradske vlasti Berlina i Frankfurta odlučile su da uvedu policijski čas i mere ograničavanja društvenog kontakta zbog zabrinjavajućeg povećanja broja zaraženih koronavirusom. U Berlinu će većina prodavnica, kao i restorani i barovi morati da budu zatvoreni od 23.00 do 6.00, a ta mera stupa na snagu u subotu i trajaće najmanje do 31. oktobra. Izuzetak će biti apoteke i benzinske pumpe. Te pumpe neće imati dozvolu da noću prodaju alkohol. “Posle tri čaše vina, manje se poštuje fizičko odstojanje”, rekao je lokalni zvaničnik Berlina.

U glavnom gradu Nemačke od 23.00 do 6.00 na otvorenom biće moguća samo okupljanja do pet osoba, a tokom dana do 50 ljudi.

Ta ograničenja su stroža u zatvorenom gde tokom dana može da bude do deset ljudi, umesto 25 kako je do sada bilo. Mera se posebno odnosi na večernja okupljanja u domovima, ili slavlja u zatvorenom.

Gradske vlasti Frankfurta su takođe saopštile da uvode policijski čas, od 22.00 do 6.00 počev od petka. Konzumiranje alkohola na javnim mesta biće zabranjeno. Na pijacama i velikim prometnim ulicama biće obavezno nošenje maske.

Nemačka nije uvodila opšti karantin stanovništva kao njene susedne zemlje, a poslednjih dana beleži porast obolelih koji je na dnevnom nivou između 2.000 i 2.500.

Od početka epidemije koronavirusa u toj zemlji je umrlo 9.546 osoba.

 

Izvor: Beta

Foto: TOBIAS SCHWARZ / AFP

Podeli