DruštvoVesti

Veliki odziv Novopazaraca na akciju dobrovoljnog davanja krvi

U organizaciji Instituta za transfuziju krvi Srbije i novopazarskog Crvenog krsta održana je akcija prikupljanja krvi, gde je krv dalo 67 građana Novog Pazara. Akcija će se nastaviti svakog drugog utorka.

Situacija sa pandemijom korona virusa polako jenjava, pa su tim povodom nastavljene redovne akcije doborovoljnog davanja krvi, koje se održavaju svakog drugog utorka u mesecu.  I danas veliki broj Novopazaraca dao je krv, i na taj način opet je pokazao visok nivo humanosti. Dobrovoljni davaoci krvi imali su još jednu priliku da daju krv i nekome sačuvaju život.

U toku letnjih meseci veliki je nedostatak svih krvnih grupa, pa su iz Instituta za transfuziju krvi Srbije apelovali na građane da se u što većem broju odazivaju na ove akcije.

Podsetimo da je Opštoj bolnici Novi Pazar potrebno 130 jedinica krvi na mesečnom nivou kako bi sve operacije bile obavljene. Za saniranje posledica jedne saobraćajne nesreće neophodno je i preko 10 jedinica, dok je za infarkt miokarda potrebno šest jedinica krvi, a za intervenciju zbog karcinoma raka grlića materice na primer, potrebno je tri jedinice krvi.

Tokom današnje akcije prikupljeno je 67 jedinica ove dragocene tečnosti, a naredna se očekuje za dve nedelje.

M. J.

Podeli