Društvo

Pravo vreme za ajvar

Iako nas leto za desetak dana napušta, najavljene temperature zadržaće letnji trend . Ovo godišnje doba za mnoge je period kada se sprema zimnica i čuveni ajvar. Na kvantaškoj pijaci veliki izbor raznih sorti crvene paprike za ajvar. Cene su pristupačne, ali broj kupaca je, kažu, znatno smanjen u odnosu na prethodne godine

Sezona zimnice je počela, aktuelna je priprema ajvara kažu prodavci na kvantaškoj pijaci čije su tezge odlično snabdevene najtraženijim crvenim paprikama. Cena paprike je od 80 do 100 dinara za kilogram, a pri izboru paprike za ajvar, prodavci ističu da cena određuje kvalitet. Prodaja je uobičajenog intenziteta za početak sezone ostavljanja zimnice, ali se trgovci ipak nadaju da će u narednom periodu Novopazarci više pazariti. Što se cena tiče, verovatno će ostati iste, niže neće biti sigurno, jer je i ove godine rod umanjen zbog loših vremenskih prilika, objašnjavaju prodavci.

Nekada se police u špajzu  nisu mogle zamisliti bez ajvara. Poslednjih godina, delom zbog cene paprike, ali i zbog brzine i stila života, žene vrlo često preskoče ovu obavezu, pa ajvar kupuju tokom zime u prodavnicama.

Tegla industrijskog, poluprženog ajvara na sniženju može da se kupi i za 200 dinara. Za onaj proizveden na zanatski način u prodavnicama treba izdvojiti i četiri puta više novca. Cena zimnice kupljene na tezgi ili onlajn je nešto niža, ali je rizik daleko veći, makar ako je suditi po učestalosti i organizovanosti kontrola.

M. J.

Podeli