Kultura

O kreativnom pisanju na Dan pismenosti

Na Međunarodni dan pismenosti, koji se svuda u svetu obeležava 8. septembra, podsećamo na aktivnosti književnog časopisa SENT. Naime, ovaj književni časopis već šestu godinu zaredom organizuje kurs kreativnog pisanja na području Novog Pazara, Sjenice i Tutina. Kurs je namenjen mladim talentima, koji žele da ovladaju veštinama kreativnog pisanja književnosti.

Ideja o obeležavanju Međunarodnog dana pismenosti nastala je šezdesetih godina prošlog veka na Svetskoj konferenciji ministara obrazovanja u Teheranu s ciljem iskorenjivanja nepismenosti. Zadatak književnog časopisa SENT je međutim, mnogo sliženiji.

”Pisanje i čitanje podrazumeva i rad. Ali ne možemo reći da je talenat presudan niti samo rad presudan. Jedna čuvena muzička umetnica, operska pevačica Bahrija Nurihadžić je dala originalnu definiciju tog odnosa. Ona je rekla da je talenat u umetnosti samo jedan, a da je rad još manje, nula, te da talenat i rad zajedno daju desetku. To je ono što ja kao pisac pokušavam da prenesem ovim mladim piscima, umetnicima, koji upoznaju književnost i umetnost”, izjavio je književnik Enes Halilović.

Polaznici Škole kreativnog pisanja, stiče se utisak, shvataju poruku.

”Smatram da kreativno pisanje i književnost uopšte kao zanat, ne podrazumeva samo pisanje već i čitanje i upoznavanje sa literaturom, savladavanje jezika i njegovih veština, ali i upoznavanje istorije i tradicije svih naroda”, rekla je polaznica kreativnog pisanja Belma Husović.

”Školu kreativnog pisanja pohađam već 5.godinu zaredom. Najpre sam je pohađala 3 godine u Tutinu i dve godine u Pazaru. Smatram da je vrlo važno raditi na samom umeću pisanja. Nesporno je da talenat mora postojati, ali se na tome mora puno i raditi, u čemu mi mnogo pomaže pohađanje ove škole, i uopšte, upoznavanje sa raznim aspektima književnosti”, izjavila je Dalila Pramenković.

Za šest godina postojanja deset polaznika Sentove škole kreativnog pisanja do sada je objavilo knjige, a neki već stiču popularnost u književnim krugovima na teritoriji Srbije, pa i bivše Jugoslavije, kao mladi afirmisani pesnici.

S.Lj.

Podeli