PolitikaVesti

Skupština Sjeverne Makedonije izglasala povjerenje novoj vladi

Sa 62 glasa “za”, 51 “protiv” i bez suzdržanih glasova, Skupština Republike Sjeverne Makedonije je nakon dvodnevne rasprave izglasala povjerenje novoj vladi.

Sjednici Sobranja prisustvovalo je 113 zastupnika od ukupno 120.

Na čelo vlade kao premijer izabran je Zoran Zaev, čelnik Socijaldemokratske unije (SDSM) i koalicije “Možemo”, koja je na posljednjim prijevremenim parlamentarnim izborima održanim 15. jula osvojila najveći broj mjesta u skupštini (46).

Zaev je za premijera biran u junu 2017. godine i obnašao je tu funkciju do 3. januara ove godine, kada je podnio ostavku zbog izbora tehničke vlade koja je bila zadužena za organiziranje prijevremenih parlamentarnih izbora zakazanih za 12. april, a zatim su zbog pandemije koronavirusa (Covid-19) odgođeni za 15. juli.

Prije nego što su zastupnici glasali za vladu, Zaev se obratio skupštini obećavši bolju perspektivu građanima. Rekao je da će nova vlada raditi na tome da svi građani imaju pravni sistem u koji će vjerovati. Zaev je naglasio da će oni kao vlada služiti pošteno i odgovorno i da će biti služba građanima.

“Svojom predanošću i zajedničkim radom imat ćemo zemlju i institucije na koje ćemo biti ponosni”, kazao je Zaev te je najavio potpunu predanost jačanju ekonomije i izgradnji stabilnog političkog okruženja.

U novoj vladi 11 članova ima SDSM, šest DUI, dok stranke Besa i LDP, predizborni koalicijski partneri SDSM-a, imaju po jedno ministarsko mjesto.

Zastupnik DUI-a Artan Grubi izabran je za prvog potpredsjednika vlade i ministra političkog sistema. Nikola Dimitrov iz redova SDSM-a, bivši ministar vanjskih poslova, izabran je za zamjenika premijera za europske poslove, a Ljupco Nikolovski iz SDSM-a, bivši ministar poljoprivrede, za zamjenika premijera za borbu protiv korupcije. Fatmir Bitiqi iz SDSM-a izabran je za zamjenika premijera za ekonomiju.

Radmila Sekerinska, sadašnja ministrica odbrane, ponovo će biti na čelu tog resora, a Oliver Spasovski, bivši tehnički premijer, izabran je za ministra unutarnjih poslova.

Venko Filipce izabran je za ministra zdravstva, Bojan Maričić za ministra pravosuđa. U prethodnoj vladi bio je nacionalni koordinator za EU integracije. Jahoda Shahpaska izabrana je za ministra rada i socijalne politike.

Mila Carovska, bivša potpredsjednica vlade za ekonomska pitanja, izabrana je za ministricu obrazovanja i nauke, nakon što je u dosadašnjoj Vladi Sjeverne Makedonije bila i na čelnoj poziciji u Ministarstvu rada i socijalne politike. Ministarstvo prometa i veza predvodit će Blagoj Bočvarski.

Irena Stefoska, također iz SDSM-a, izabrana je za ministricu kulture.

DUI je za ministra izabrao Bujara Osmanija, dosadašnjeg potpredsjednika vlade zaduženog za europske poslove koji će biti na čelu Ministarstva vanjskih poslova, Fatmir Besimi je izabran za ministra financija, Kreshnik Bekteshi je ostaje na funkciji ministra ekonomije, a Jeton Shaqiri je izabran za čelnika Ministarstva informacijskog društva i uprave.

Ministarstvom okoliša i prostornog uređenja i dalje će voditi Naser Nuredini iz DUI-a. Arianit Hoxha iz redova Besa izabran je za ministra poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva.

Goran Milevski iz Liberalno demokratske stranke (LDP) izabran je za ministra lokalne samouprave, što je funkcija koju je obnašao u prethodnoj vladi.

Ova makedonska vlada ima sedam ministara manje od prethodne i ima ukupno 19 članova i premijera.

Anadolu Agency

A. N.

Podeli