Reportaže

Maturanti iz Srbije, BiH i Albanije polagali prijemne za turske srednje škole

Prijemni ispiti za svršenike osnovnih škola iz Srbije, BiH i Albanije, koji su se prijavili na konkurs stipendija u Turskoj, su prevedeni su kraju.

Za stipendije Turske fondacije Diyanet prijavilo je se 6.295 maturanata iz 97 zemalja, od kojih će 215 dobiti priliku za školovanje u turskim vjerskim gimnazijama i medresama. Oko 80 maturanata  će upisati teološke fakultete, izjavio je stručnjak za obrazovanje iz Turske fondacije Diyanet,Abdulkadir Sylka.
,, Svršeni osnovci iz zemalja regije pokazali su veliko interesovanje za školovanje u Turskoj, na razgovor su pozvani samo oni  najbolji, koji su ispunjavali potrebne uslove. Razgovarali smo s maturantima iz Bosne, Kosova, Albanije i Srbije. Ovih dana ćemo organizovati razgovore sa učenicima iz Crne Gore i Sjeverne Makedonije,, rekao je Sylka.

On je kazao da se razgovori s oko stotinu maturanata širom regije održavaju u okviru mjera protiv širenja koronavirusa.

Rezultati ispita za školovanje u Turskoj biće objavljeni 15. septembra.

Kroz obrazovni sistem Turske, prošao je veliki broj učenika i studenata iz Novog Pazara i Sandžaka. Većina je ostavrila veoma značajne rezultate.

Mehmed Gicić, svršenik prve godine gimnazije Kaptan Ahmet Erdogan u Istanbulu, ne krije zadovoljstvo što je imao sreće da nakon osnovne škole, svoje obrazovanje nastavi u Istanbulu. Odvajanje od porodice i nostalgija, kratke su početne faze, koje se prebrode, smatra on.

,, Ja sam imao sreće, pa sam prošle godine istovremeno upisao  novopazarsku  i gimnaziju Kapetan Ahmet Erdogan u Istanbulu. Kako u Novom Pazaru, školska godina počinje ranije nego u Turskoj, taj period sam  proveo u klupama novopazarske Gimnazije, tako da mogu da uporedim uslove školovanja. Turski obrazovni sistem je savršen, uslovi su više nego dobri. Profesori su autoritativni, dobri psiholozi, ali istovremeno i dobri prijatelji sa učenicima. Nastava se odvija u moderoj i novoj školi, koja je digitalizovana po posljedim  standardima.

Dom je takođe nov, sagrađen po hotelskim normama, hrana je raznovrsna, stipendije redovne. Higijena je na najvećem nivou, tako da smo kovid krizu prebrodili bez ijednog zaraženog učenika. Za razliku od škola u Srbiji, Kaptan Ahmet Erdogan nastavu realizuje tokom celog dana, pa česti i dugi školski odmori izmedju časova  baš prijaju.  Turska nam je mnogo pružila, predsjednik republike Turske Recep Taip Erdogan i Diyanet, posebno brinu o učenicima i uslovima  škole,, kaže Mehmed Gicić, učenik druge godine gimnazije.

Pored kvalitetnih uslova školovanja, čestih edukativnih putovanja, ekskurzija, učenici dobijaju povratne avionske karte, vaučere za odjeću, a besplatno koriste bazene i teretane najboljih fitnes centara, kaže Mehmed.

Na ovogodišnji konkurs za stipendije Turske fondacije Diyanet prijavilo je se 6.295 maturanata iz 97 zemalja, od kojih će 215 dobiti priliku za školovanje u turskim medresama, dok će njih 80 moći upisati neki od teoloških fakulteta u Republici Turskoj.

Podeli