COVID-19Vesti

Zaraženo još 345 osoba, preminulo 12 pacijenata, novi pik se očekuje sledeće nedelje

U Srbiji je u poslednja 24 sata potvrđeno 345 novih slučajeva korona virusa, na osnovu 7.032 testirana uzorka, a preminulo je još 12 osoba. Aktivno je 3.911 slučajeva, a na respiratoru je 130 pacijenata, objavljeno je na sajtu Covid-19. Broj zaraženih korona virusom u Srbiji porastao je na 18.073, a preminule su ukupno 382 osobe. Od početka epidemije testirano je ukupno 487,378 osoba koje su ispunjavle kriterijum definicije slučaja. Procenat smrtnosti je 2,11 odsto.

Na predlog Kriznog štaba za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti kovid 19, Vlada Republike Srbije na usvojila je Odluku o određivanju posebnih mera zaštite stanovništva od ove zarazne bolesti na teritoriji Grada Beograda. Petak je po mnogim parametrima bio najtragičniji dan od početka borbe sa kovidom 19.

14:59 Šestoro pacijenata u teškom stanju u KC Niš

U kovid objektima Kliničkog centra u Nišu trenutno je hospitalizovan 291 pacijent, od kojih je 97 potvrđenih pozitivnih na kovid-19, među kojima je i četvoro dece koja su u stabilnom stanju.

Od ukupnog broja hospitalizovanih, šestoro pacijenata je priključeno na aparate za veštačku ventilaciju i nalaze se u jako teškom opštem stanju, navodi se na sajtu niškog Kliničkog centra.

14:09 Preminule još tri osobe iz Kraljeva, još 63 pozitivne

U Opštoj bolnici u Kraljevu preminule su dve osobe, a u Kliničkom centru u Kragujevcu jedan pacijent koji je transportovan iz Kraljeva, poslednji su podaci gradskog Štaba za vanredne situacije.

U Veterinarskom institutu Kraljevo testirana su 64 uzorka, od kojih je 48 je bilo pozitivno.

13:20 Užice: Opšta bolnica puna, molba za formiranje poljske bolnice

Zbog popunjenosti kapaciteta za smeštaj pacijenata obolelih od kovida-19 u Opštoj bolnici u Užicu, upućena je molba Republičkom kriznom štabu i Ministarstvu zdravlja da se u okviru bolnice obezbedi poljska bolnica zbog priliva novozaraženih koji se očekuje, rekao je danas Tanjugu gradonačelnik Užica Tihomir Petković.

Petković je naveo da je u užičkoj bolnici, koja je regionalnog karaktera i prima pacijente iz celog Zlatiborskog okruga, trenutno na lečenju oko 340 kovid pacijenata, i da je ostalo još pet slobodnih mesta.

12:27 U Šapcu još 78 zaraženih

Broj zaraženih koronavirusom u Mačvanskom okrugu povećan je u odnosu na jučerašnji dan za 107, od čega je 78 novozaraženih u Šapcu, podaci su šabačkog Zavoda za javno zdravlje.

U kovid ambulanti u tom gradu juče je pregledano 265 pacijenata što je rekord do sada, a za tri dana ukupno 750.

Veterinarski specijalistički institut primi do 100 uzoraka dnevno, više od 70 odsto su pozitivni, a iz laboratorije “Vatreno oko” se čeka nalaz za 119 testova.

12:00 U Čačku preminula još jedna osoba, tri pozitivne

Od pristiglih rezultata za 49 uzoroka, u Čačku su danas potvrđena još tri pozitivna slučaja na korona virus, a preminula je jedna osoba, prenosi Glas Zapdne Srbije.

Kako se navodi, u čačanskoj bolnici preminuo je pacijent koji se nalazio na respiratoru.

11:20 U Vojvodini se pune bolnički kapaciteti

Trend trocifrenog broja obolelih u APV nastavljen je i tokom prethodna 24 sata i u tom periodu registrovano je novih 126 slučajeva obolelih od kovida 19. Prisustvo virusa se evidentira u svim vojvođanskim okruzima, a najveći broj obolelih beleži se u Južnobačkom okrugu i gradu Novom Sadu.

Trenutno je na teritoriji Vojvodine potvrđeno 1275 aktivnih slučajeva pacijenata zaraženih virusom.

09:03 Na Kosovu i Metohiji još 205 osoba zaraženih koronavirusom

Na Kosovu i Metohiji je u poslednja 24 časa testirano 388 uzoraka, od čega je registrovano 205 pozitivih na kovid-19, saopšteno je iz Nacionalnog instituta za javno zdravlje u Prištini.

Najviše zaraženih je u Prištini, Uroševcu, Prizrenu…, a ukupan broj aktivnih slučajeva je 2.259. Ukupan broj pozitivnih slučajeva koronavirusa na KiM je 4.512, od 27.304 testiranih osoba.

08:45 Lončar: Podaci od protekle noći ne ohrabruju

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar da podaci od prethodne noći ne ohrabruju, kao i da je tokom jučerašnjeg dana i protekle noći samo u Beogradu bilo više od 3.000 pregleda. Poručio je da ti podaci pokazuju kako se mi ponašamo i kako se lično borimo protiv koronavirusa.

Zlatibor Lončar je, gostujući u Dnevniku RTS-a, naveo da je u toku poslednjeg dana i noći u Beogradu bilo 3.185 pregleda, a samo na Infektivnoj klinici 318.

“Od toga smo imali negde oko 270 prijema, znači pacijenata koji su morali da budu primljeni što u Beogradu što u unutrašnjosti”, dodao je Lončar.

08:25 Dvoje preminulih u Novom Pazaru, smiruje se situacija u Sjenici

Koordinator bolnice u Novom Pazaru Mirsad Đerlek kaže za RTS da je, nakon dramatične noći između četvrtka i petka kada je preminulo 10 pacijenata, situacija u bolnici u tom gradu nešto bolja.

Hospitalizovano je 309 pacijenata, tokom noći bilo je 40 prijema. Na respiratorima je pet pacijenata na mehaničkog ventilaciji i tri na neinvazivnoj.

Kaže da je u poslednja 24 sata došlo do dva egzitusa (smrtna slučaja), a jedan pacijent je transportovan za Niš.

“Ove cifre ohrabruju, mi nastavljamo borbu istom žestinom, moramo da budemo u 100 odsto borbenoj gotovosti”, rekao je Đerkel.

Prema njegovim rečima, kovid odeljenje u Sjenici je zatvoreno, a nastavljaju da rade sve četiri kovid ambulante. Svi pacijenti iz Sjenice su u bolnici u Novom Pazaru.

 

Izvor: RTV

 

Podeli