DruštvoVesti

Delegacija Novog Pazara na obeležavanju 25 godina od genocida u Srebrenici

Na poziv predsedništva Bosne I Hercegovine I Rijaseta te zemlje, obeležavanju 25. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice prisustvovao je I pomoćnik gradonačelnika Nihad Hasanović, koji je predstavljao ovaj grad. Hasanović je tom prilikom izjavio da zbog epidemije korona virusa je ovo prva godina da Novopazarci nisu išli organizovano u Potočare. Hasanović je bio jedini iz Sandžaka, Srbije, a i iz Crne Gore koji je prisustvovao obeležavanju 25.godina od genocida u Srebrenici

Predsedavajući Predsedništva BiH Šefik Džaferović obratio se na kraju današnje komemoracije žrtvama genocida u Srebrenici povodom 25. godišnjice stradanja. “O genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici se sve zna, poručio je on, istina je jasna i celovita i ona je zapečaćena u presudama međunarodnih sudova”, kazao je između ostalog Džaferović.

Poverenja ne može biti dok traju nasrtaji na istinu, negiranje zločina i slavljenje počinilaca zbog čega predsedavajući Predsjedništva BiH poziva političku, versku i intelektualnu elitu srpskog naroda da se suoče sa istinom.

“Umesto katarze, priznanja genocida, izvinjenja, hapšenja brojnih izvršilaca koji su još uvek na slobodi svedoci smo da se danas isto onako planski i sistematski nastoji negirati genocid”, rekao je Džaferović.

Delegacija Novog Pazara prisustvovala je obeležavanju 25. godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici. Nakon kolektivne dženaze u Memorijalnom centru “Potočari”, pomoćnik gradonačelnika Nihad Hasanović kazao je:

“Ove godine je situacija specifična. Nismo želeli da prekinemo tradiciju. Zbog epidemije i velikog broja zaraženih, po prvi put ove godine nismo mogli da dovedemo organizovano više ljudi. Klanjali smo dženazu i proučili Fatihu. Da se nikad ne zaboravi i nikom ne ponovi. Obaveza je svakog Bošnjaka da pamti ovaj dan i genocid koji je počinjen. Nema poricanja genocida i nema mesta za negiranje onoga što se dogodilo i za izbegavanje pravde. Velika je privilegija danas biti jedan od nekolicine koji može lično prisustvovati komemoraciji i dženazi”, rekao je Hasanović.

Nihad Hasanović je pozvao sve na jedinstvo i toleranciju koja nam je potrebna kao nikada do sad.

Zbog pandemije korona virusa i neophodnih epidemioloških mera, na komemorciji se okupilo mnogo manje ljudi nego ranijih godina, a brojni zvaničnici, čije je obraćanje planirano, poslali su video poruke.

Podeli