ZZJZ: Spahi─ç kazao da testova ima dovoljno i objasnio procedure testiranja

Direktor Zavoda za javno zdravlje dr ┼áefadil Spahi─ç objasnio je za Radio televiziju Novi Pazar na koji na─Źin se vr┼íi testiranje gra─Ĺana, uz, kako je naveo, po┼ítovanje svih propisanih algoritama i procedurama.

”Ukoliko neko ima simptome javlja se COVID ambulanti, gde su lekari op┼íte prakse iz Doma zdravlja koji vr┼íe preglede i testiraju te pacijente, za takozvanim brzim testovima. Pre dva dana dom zdravlja dobio je 1.000 takvih testova, ┼íto zna─Źi da takvi testovi postoje i da ih ima. Prose─Źno Dom zdravlja uradi izme─Ĺu 60 i 65. Negde u proseku na taj broj bude pozitivnih izme─Ĺu pet i ┼íest pacijenata koji podle┼żu daljim procedurama, odnosno kod njih se radi PCR test. U Zavodu takvih testova trenutno ima 300 mediuma. Da objasnim, re─Ź je o testovima kod kojih se uzima bris iz grla, odnosno nosa, a mi dnevno po┼íaljemo oko 120 takvih briseva. Oni pacijenti kojima nije ura─Ĺen bris a imaju simptome bolesti i te┼żu klini─Źku sliku oni se hospitalizuju i svako odeljenje na kojem su oni trenutno hospitalizovani trebuje takve briseve i vr┼íi analizu” kazao je Spahi─ç.

Osim ┼íto isti─Źe da testova ima u dovoljnoj koli─Źini dr Spahi─ç obja┼ínjava i njihovu validnost.

”Zna─Źi imamo i ove PCR testove, imamo i te takozvane brze testove. I jedan i drugi test su pouzdani, jer da nije tako oni ne bi bili registrovani, s tim ┼íto treba znati kakve i kada testove treba raditi. Serolo┼íke testove treba raditi u razmaku od sedam do deset dana nakon kontakta za osobom pozitivnom na virus, jer ukoliko se uradi pre ne─çemo dozvoliti organizmu da stvori protektivna, za┼ítitna antitela i onda rezultat testa ne─çe biti pouzdan, tj mo┼że biti la┼żno negativan. PCR test treba raditi u trenutcima kada je ve─ç razvijena klini─Źka slika, kada ima odre─Ĺenih znakova oboljenja i ti testovi su jako pouzdani” obja┼ínjava Spahi─ç.

Dr Spahi─ç je kazao da poslednjih dana postoji pove─çan pritisak od strane gra─Ĺana koji ┼żele da se testiraju, pa ─Źaki onih koji su bez simptoma. On je apelovao na gra─Ĺane da se pridr┼żavaju svih propisanih mera, no┼íenja za┼ítitne opreme , upotrebe dezinfekcionih sredstava, odr┼żavanje li─Źne higijene, smanjivanje kontakata na najmanju mogu─çu meru, po┼ítovanje mera fizi─Źke distance, izbegavanje osoba sa simptomima, pravovremeno javljanje lekarima po uo─Źavanju prvih simptoma. Na osobe koje su u izolaciji apelovao je da se pridr┼żavaju svih mera izolacije.

 

Senada Kali─ç

Podeli