Društvo

Turska svijetu predstavila plan “sigurnog turizma”

Nakon diplomatskog protokola kojeg je ministar kulture i turizma Republike Turske Ersoy proveo sa državama iz kojih najviše dolazi turista u Tursku, u Antaliji je ugostio ambasadore tih zemalja, kao i međunarodne predstavnike medija.

Okupljanje vezano za praksu „sigurnog turizma“ organizovano je između 19 i 20. juna ove godine. „Ponovno otkriće“, kako je nazvano ovo okupljanje, imalo je za cilj otkrivanje mjera i svih detalja koje očekuju turiste od aviona do aerdoroma, i od vozila za transfer putnika do hotela. U okviru ovog okupljanja, Generalna direkcija za državnu operu i balet organizovala je koncert u antičkom teatru Aspendos.

S ciljem predstavljanja usluga koje će, za vrijeme trajanja pandemije, pružiti Turska, kao prva zemlja u Evropi koja je napravila sistem certificiranja sigurnog turizma, Ministarstvo kulture i turizma Republike Turske u Ankari je ugostilo ambasadore zemalja iz kojih najviše dolazi turista u Tursku.

Na programu pod nazivom „Ponovno otkriće“, koji je predvodio ministar Ersoy, svi gosti imali su priliku na mjestu se uvjeriti o uslugama koje pruža sigurni turizam.

Prvog dana programa ministar Ersoy je ugostio goste u Antaliji, jednom od najposjećenijih turskih gradova, te je naglasio kako mu je veliko zadovoljstvo ugostiti goste  na način kako to dolikuje turskom gostoprimstvu. Vezano za samu ideju, ministar Ersoy je kazao kako je certificiranje programa sigurnog turizma po mnogim svojim karakteristikama među prvim u svijetu. Kao pokazatelj ozbiljnosti situacije i poduzimanju potrebnih mjera, ministar Ersoy je rekao:

„Povodom ovog programa, a nakon ponovnog pokretanja zračnog saobraćaja, želim naglasiti da očekujemo goste iz vaših zemalja. Uvidjevši da na naše goste pozitivno utječe opseg mjera koje poduzimamo, to potvrđuje i tačnost programa certificiranja sigurnog turizma koji smo pripremili.“

Mislili smo na sve detalje za goste koji budu željeli gostovati u Turskoj

Ministar Ersoy je naglasio da je broj zaraženih u turističkim mjestima poput Aydina, Antalye i Mugle poprilično mali. Vezano za ove gradove, dodao je i sljedeće:“Zahvaljujući hiljadama radnika u medicinskom sektoru, pored toga što su turistička mjesta, ovi gradovi su i medicinski centri.“

Ministar Ersoy je dodao i sljedeće: „U vrijeme pandemije mislilismo na sve detalje za goste koji odmor odluče provesti u Turskoj. Od 1. jula smo pripremili poseban paket osiguranja, koji obuhvata i Covid-19, za sve strane državljanje. Karte kupljene kod ugovornih aviokompanija moći će se kupiti preko različitih prodajnih mjesta, tur-operatera  i putem interneta. Paketima od 15, 19 i 23 Eura moći će se pokriti troškovi liječenja od 3.000, 5.000, pa do 7.000 Eura. Nama je najbitnije da se naši gosti osjećaju spokojno u našoj državi. Dok god su u našoj zemlji, mi ćemo misliti na sve detalje oko njihovog boravka.“

Okupljanje nazvano „Ponovno otkriće“ okončano je u antičkom teatru Aspendos koncertom organizovanim od strane Generalne direkcije za državnu operu i balet.

„Certificiranje sigurnog turizma“ svim gostima će osigurati bezbjedno ljetovanje.

Pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i turizma Republike Turske, a uz koordinaciju sa realnim sektorom, „certificiranje sigurnog turizma“ ima za cilj obuhvatiti sigurnosne mjere od prevoza do boravka, od radnika pa do gostiju.

Sve dodatne informacije o ovom certificiranju možete pronaći na web adresi Agencije za promociju i razvoj turskog turizma: www.tga.gov.tr

O Agenciji za promociju i razvoj turskog turizma:

Agencija za promociju i razvoj turskog turizma, kao što se vidi iz samog naziva agencije, ima za cilj promociju, razvoj, otkrivanje materijalnih i nematerijalnih prirodnih, kulturoloških i historijskih bogatstava, kao i poboljšanje kvaliteta u sektoru pružanja usluga. U okviru strategije i politike, određene od strane Ministarstva kulture i turizma Republike Turske, agencija vrši aktivnosti promocije, razvoja, otkrivanja novih turističkih atrakcija.

GG

Podeli