Društvo

Prikupljeno 37 jedinica krvi

U organizaciji Instituta za transfuziju krvi Srbije i novopazarskog Crvenog krsta održana druga ovomesečna akcija prikupljanja krvi. Odziv građana u ovoj humanoj akciji bio je slab pa je tako  sakupljeno 37 jedinica ove vredne tečnosti.

Dobrovoljni davaoci krvi imali su još jednu priliku da daju krv i nekome sačuvaju život. Za ovaj plemeniti gest potrebno je da ste zdravi, da imate volju i da izdvojite par minuta svog vrmena. To neće biti teško ako znate da vaših 5 minuta nekome mogu značiti život.

“Svima kolji dođu da daju krv meri se temperatura, daju se maske i rukavice ako nemaju. Uzimamo podatke, a zatim doktori kroz brojne testove odlučuju da li oni koji su došli mogu da daju krv”, kazala je volonterka Crvenog krsta Emina Retkoceri.

Kako bi spasili nečiji život, podsećamo, krv mogu dati svi zdravi građani  van organizovanih akcija. Za saniranje posledica jedne saobraćajne nesreće neophodno je i preko 10 jedinica, dok je za infarkt miokarda potrebno šest jedinica krvi, a za intervenciju zbog karcinoma raka grlića materice na primer, potrebno tri jedinice krvi.

Da li će se 97 odsto nas i dalje oslanjati na tri odsto građana koji dobrovoljno daju krv, zavisi od nas samih.

A. Ademović

 

Podeli