COVID-19Vesti

COVID-19: Normalizira se stanje na Balkanu

Epidemiološka situacija na Balkanu sve je povoljnija, počinju raditi vrtići i javni prijevoz, otvaraju se granice.

U posljednja 24 sata u bh. entitetu Republika Srpska obavljeno je testiranje 417 laboratorijskih uzoraka, a novi korona virus potvrđen je kod 12 osoba, saopćilo je entitetsko Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, tokom protekla 24 sata u Kantonu Sarajevo nije bilo novooboljelih od COVID-a 19.

Na području Bosne i Hercegovine zaraženo je 2.290 osoba, od čega se njih 1.436 oporavilo. Od posljedica zaraze novim tipom korona virusa preminule su 133 osobe.

U Kantonu Sarajevo danas su nakon dvomjesečne pauze počele raditi predškolske ustanove i vrtići, dok je u Mostaru s radom počeo gradski prevoz.

Prema najavama, granice, koje su početkom aprila zatvorene zbog suzbijanja širenja korona virusa, mogle bi biti otvorene do kraja ovog mjeseca.

Rast broja zaraženih u Srbiji

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježen samo jedan novi slučaj zaraze korona virusom, i to u Brodsko-posavskoj županiji.

Do 14 sati u nedjelju potvrđeno je 2.226 slučajeva zaraze korona virusom, saopćio je Nacionalni stožer Civilne zaštite. Preminulo je 95 osoba, a oporavilo ih se 1.936.

Hrvatska je prošle sedmice ušla u treću fazu popuštanja mjera i otvorila granice, a od danas se u škole vraća i dio učenika srednjih strukovnih škola.

Rast broja zaraženih registriran je u Srbiji, gdje je jučer u 15 sati od 6.526 testiranih uzoraka 114 bilo pozitivno na korona virus.

Zabilježena su i dva smrtna slučaja.

Novo žarište zaraze jest Fabrika namještaja “Dodić” u Vranju, koja je privremeno zatvorena.

U Sloveniji otvorene škole i vrtići

U Sloveniji u posljednja 24 sata nije zabilježen nijedan novi slučaj zaraze ili smrti povezane s COVID-om 19. Zahvaljujući dobroj epidemiološkoj situaciji, u ponedjeljak su nakon dva mjeseca otvoreni vrtići i počinje nastava za prva tri razreda osnovne škole, prenosi Hina.

S početkom nove sedmice relaksiraju se i druge djelatnosti, poput trgovine i turizma.

U školske klupe od danas su, nakon dugog razdoblja učenja na daljinu, vraćeni učenici prva tri razreda osnovne škole, a njihovi roditelji morali su potpisati izjavu da su djeca zdrava i da nisu imala kontakte s osobama za koje postoji sumnja da su imali COVID-19.

Za učenike ostalih razreda obrazovni proces nastavlja se na daljinu, bez garancije da će se to promijeniti do kraja školske godine.

Istovremeno su obnovljeni i nastava za završne razrede srednjih škola te rad vrtića, ali pod posebnim uvjetima i u manjim grupama djece.

Od danas je ponovo dopušten rad svih trgovina, a za rad se pripremaju i manji turistički objekti s kapacitetom do 30 posjetilaca uz dopuštenje vlade.

 

Izvor: Aljazeera/Agencije

Podeli