Povećan broj zaraženih prethodnih dana u Srbiji nije pokazatelj širenja virusa po zemlji i u opštoj populaciji već u kolektivu, odnosno u fabrici nameštaja Dodić u Vranju, izjavila je zamenica direktora Instituta za javno zdravlje Srbije dr Darija Kisić Tepavčević.

Ona je istakla da je to novoidentifikovano žarište i da nema drugih većih žarišta u Srbiji.

U fabrici Jura se širenje virusa zaustavilo i nadamo se da neće biti drugih iskakanja, navela je dr Kisić gostujući na Tv Pink.

Ona je dodala da to pokazuje koliko virus kada uđe u kolektiv može brzo da se proširi i da većina obolelih u fabrici u Vranju ima blage simotome ili je bez simptoma bolesti.

“To nam pokazuje kakva je jačina virusa i očigledno je da će prokužavanje sada biti sa blažim formama bolesti”, rekla je dr Kisić.

Ona je dodala da je doneta odluka da se svi radnici firme “Dodić” u Vranju testiraju i da je zaključno sa jučerašnjim danom registrovano 42 pozitivnih na korona virus među zaposlenima i još 11 osoba koje su sa njima bili u konatktu.

Istakla je da se očekuju rezultati za jos sviše od 100 zaposlenih.

Moguće je da će taj broj biti i veći, a većina nema nikakvih simptoma i otkriveni su tokom epidemijskog nadzora i traganjem za asimptomatskim slučajevima, dodala je.

Od 53 pozitivnih na korona virus pet ima simpome zapaljenja pluća, ali nema tešku kliničku sliku, a ostali su sa blagim simptomima ili nema nikakve simptome, rekla je Kisić Tepavčević.

“Na osnovu jučerašnjih pokazatelja vidi se da je duplo veći broj obolelih, ali ne zbog širenja u opštoj populaciji već u jednom kolektivu. Drugačcija bi bila epidemiloška slika kada je po celoj Srbiji, a drugačije kada je u jednom kolektivu gde se zna rezervoar širenja zaraze i to su dve različite epidemiološke situacije”, objasnila je dr Kisić.

Istakla je da je unošenje u kolektiv i širenje moglo da se spreči i da je to pokazatlj kako virus može brzo da se širi u zatvorenom prostoru.

Svaki nezaštićeni kontakt duži od 15 minuta jeste dovoljan da se prenese dovoljna količina prouzrokovača, što nam pokazuje da mere prevencije nisu sprovedene, dodala je Kisić.

Rekla je da to pokazuje koliko je važno da se maske nose u zatvorenim prostorima i da se i dalje radi aktivan nadzor kako bi se otkrili asimptomatski slučajevi.

Ona je rekla da se nada da će kolektivni imunitet do jeseni biti jači i da će se tada znati kakave je imunitet po starosnim grupama.

Navela je da ako se ne desi da se virus u potpunosti ne promeni nikada ne moze da se desi situacija kao početkom marta.

Upitana za letovanje, ona je kazala da je to individualna procena, ali da neće biti zabrane putovanja.

“Ne znamo kakva će situacija biti za dva meseca jer se ona menja iz dana u dan. Više puta smo preporučivali da se ostane i odmor provede u Srbiji, ali neke vrste zabrana putovanja neće biti i svako treba da proceni sopstveni rizik”, rekla je ona.