Prijave za 100 evra u petak

NOVI SAD: Ministarstvo finansija objavilo je zbirku odgovora na najčešća pitanja građana o pravu na jednokratnu novčanu pomoć od 100 evra i način za njeno prihvatanja, odbijanje, odnosno uplate u humanitarne svrhe.

Pravo imaju svi punoletni državljani Srbije koji su 24. aprila imali aktivno prebivalište na teritoriji Srbije s važećom ličnom kartom.

Automatski za novčanu pomoć prijavljeni su svi primaoci penzija i novčane socijalne pomoć, a primaocima penzije smatraju se i korisnici privremene naknade – invalidi rada druge i treće kategorije invalidnosti, odnosno preostale radne sposobnosti.

Ostali građani se za novčanu pomoć moraju prijaviti putem portal Uprave za trezor ili preko kontakt-centra.

Ministarstvo finansija navodi da će prijavljivanje početi 15. maja i trajati do 5. juna, dok će isplata za one koji pomoć dobijaju po automatizmu početi 15. maja.

Penzionerima i primaocima socijalne pomoći koji nemaju tekući račun, biće za tu svrhu otvoren jednokratni namenski račun u banci Poštanska štedionica, koji će posle podizanja novca biti ugašen.

Isplate za građane koji se prethodno prijavljuju za 100 evra počeće najkasnije 1. juna, a ako prijavljeni nemaju tekući račun, prilikom prijave će navesti u kojoj banci žele jednokratni namenski račun, koji će takođe posle podizanja novca biti ugašen.

S namenskih računa novac se može podići samo u gotovini, a s uplatom na svoj račun građanin može kako želi.

Ministarstvo finansija ističe da nije moguće jednokratnu pomoć primiti na račun drugog lica.

Pravo na pomoć ostvaruju i građani kojima su lična dokumenta istekla tokom trajanja vanrednog stanja.

Kako se navodi, isključivo primaoci novčane socijalne pomoći, dakle i nosilac novačane socijalne pomoći i ostali punoletni članovi njegove porodice – dobijaju isplatu po automatizmu, bez prijavljivanja. Korisnici privremene novčane nadoknade usled nezaposlenosti jednokratnu novčanu pomoć dobijaju posle prijavljivanja preko portala Uprave za trezor ili telefonski, a na isti način do 100 evra će stići i građani stariji od 65 godina koji nisu penzioneri. Ministarstvo je saopštilo i da direktno preusmeravanje s računa pomoći u humanitarne svrhe nije predviđeno, ali da to građani mogu učiniti posle podizanja gotovine.

Nije predviđena mogućnost da penzioneri prijavljeni po automatizmu pošalju zahtev da ne žele uplatu.

Izvor: Dnevnik.rs

Foto: pixabay.com

Podeli