Šta se može posle ukidanja vanrednog stanja?

Ukidanje vanrednog stanja ne znači da se vraćamo na rutinu pre 15. marta, jer na snazi ostaju i dalje pojedine mere koje su uvedene kako bi se smanjila mogućnost širenja virusa korona.

Ukida se policijski čas i zabrana kretanja za starije od 65 godina. Oni će moći da se prošetaju kad god požele,ali nikako u grupi i za njih ostaje preporuka da što više vremena provode u svom domu.

Bioskopi i pozorišta neće početi da rade do 31. maja. U školi neće biti nastave, radiće samo dnevni boravak kako bi se izašlo u susret roditeljima koji moraju da rade. Fakulteti će vrata za studente otvoriti tek krajem maja ili početkom juna, ali za studente koji polažu ispite i koji treba da obave laboratorijske vežbe.

Na otvorenom prostoru biće dozvoljeno maksimalno da se okupi 20 ljudi, te neće biti ni održavanja sportskih događaja sa publikom.

Slavlja poput svadbi, rođendana i sličnih biće dozvoljena od 15. juna.

Javni prevoz u većini gradova počinje da radi, ali u autobus će moći da uđu samo zaposleni, odnosno putnici koji imaju mesečnu kartu za zaposlene ili periodičnu kartu ali moraju imati potvrdu od firme da moraju da rade.

U drugoj fazi, kada počnu sa radom fakulteti, u autobuse gradskog prevoza ulaziće i studenti, kasnije i učenici, da bi na kraju, u četvrtoj fazi, mogli i stariji od 65 godina.

U javnom prevozu, ali i u restoranima i kafićima, moraće da se nose i dalje rukavice i maske, ali i da se održava socijalna distanca od dva metra i izbegavaju fizički kontakti -- rukovanja i zagrljaj.

Lekari kažu da je važno primenjivati osnovne mere zaštite, kako bi se smanjila mogućnost zaraze virusom korona -- pranje ruku, dezinfekcija radnih površina.

 

Izvor: RTV Vojvodina

 

 

Podeli