Sada ledena pustinja, a nekada šuma PUNA ŽIVOTA: Naučnici na Antarktiku pronašli ostatke OVE ŽIVOTINjE

KADA je paleontolog Tomas Murs zavirio u mikroskop dok je sortirao sitne fosile stare 40 miliona godina, pronađene na ostrvu Sejmur u blizini vrha Antarktika, naišao je na nešto neobično – kosti kuka i lobanje žaba.

Radilo se o žabi dugačkoj oko četiri centimetra – usko povezanoj s pet vrsta žaba koje vuku poreklo iz Čilea. Te žabe dobijaju ime po obliku glave, prenosi „Kliks“ pisanje Rojtersa.

Bilo je to potpuno neočekivano otkriće pod mikroskopom. Prvo sam pronašao kost kuka i shvatio sam da sam pronašao prvu antarktičku žabu, prvog antarktičkog vodozemca od pre više od 200 miliona godina – rekao je Murs, naučnik švedskog Prirodnjačkog muzeja i vodeći autor istraživanja objavljenog u časopisu „Sajentifik riports“.

Otkriće ilustruje kako je Antarktik šest miliona godina pre nego što je postao opustošena i ledena pustinja, bio prekriven šumama, rekama i barama koje su krojile život.

To nam govori da se globalnim klimatskim promenama mogu izbrisati čitavi ekosistemi – rekao je Murs.

Klima Antarktika u to je vreme podsećala na Valdivijsku prašumu u Čileu, vrlo vlažnu s temperaturama tokom najtoplijih meseci u proseku oko 14 stepeni Celzijusa.

Žabe su živele na svim kontinentima izuzev Antarktika, a sada znamo da su živele na svih sedam, pre nego što se jedan od njih zaledio -dodao je Murs.

 

Izvor: Kliks.ba

Foto: Depositphotos

 

Podeli