Sedma žrtva korone u Srbiji! u KBC “Dragiša Mišović” preminula osoba od 48 godina

U Srbiji je dosad potvrđeno 457 obolelih od korona virusa u Srbiji. Od poslednjeg izveštaja testirani su uzorci 295 osoba, a njih 73 bilo je pozitivno. Od ovog broja 47 osoba je hospitalizovano, a zabeležena su tri nova smrtna slučaja, rekla je Verica Jovanović, direktorka Instituta “Batut”.

Kako je dodala, na Torlaku je dosad testirano 1.456 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučajeva.

– Preminula su još dva pacijenta, od kojih jedna na Infektivnoj klinici u Beogradu. Pacijent je nekoliko dana bio na respiratoru, radilo se o osobi sa hroničnim bolestima. Drugi smrtni ishod je u Nišu, osoba je bila na respiratoru, takođe je to bio pacijent sa šećerom, reumatoidnim artritisom. Konačno, Imamo još jedan smrtni slučaj. U KBC “Dragiša Mišović” preminula je osoba od 48 godina – rekla je Verica Jovanović.

Ona je dodala da sve ljude moli za pomoć i da je važno da se sve mere poštuju: treba držati distancu među najbližima, u radnom okruženju i na svim drugim mestima. Životno doba smrtnih ishoda je od srednjeg ka starijem životnom dobu.

– Molim penzionere da ostanu u svojim kućama. “Batut” apeluje uz podršku Vlade Srbije da se merama koje su uvede spreči širenje – istakla je dr Verica Jovanović, napomenuvši da sve institucije treba da budu na raspolaganju celom stanovništvu.

U sistemu državnog zdravstva su i ustanove na KiM

Ona je skrenula pažnju na još jednu činjenicu.

– U sistemu državnog zdravstva su i ustanove na teritoriji Kosova i Metohije. Imamo Institut za javno zdravlje Kosovska Mitrovica i sa njima smo u kontaktu. Na raspolaganju smo za sve informacije – aključila je direktorka Batuta Verica Jovanović.

 

Stevanović: Virus se teže prenosi preko predmeta, dovoljno je pranje odeće

– Zahvalnost svih zdravstvenih radnika ide ka onima koji nas podržavaju i moram da istaknem veliku zaslugu anesteziolozima u zbrinjavanju teških bolesnika. Virus Kovid 19 je slabo otporan u spoljašnjoj sredini. Teže se prenosi preko predmeta. Vi morate sveže kontaminiranu odeću da dotaknete rukom i prenesete je na lice. Da li je potreban poseban tretman odeće? Apsolutno ne. Dovoljno je pranje – kazao je direktor Infektivne klinike Goran Stevanović.

 

Izvor: Blic

Podeli