DruštvoVesti

Ljajić: Brojne trgovine biće otvorene kako bi stariji mogli da pazare

Gostujući na TV Pink potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić kazao je da je za sada broj prodavnica koje će biti otvorene za penzionere oko 2.000 i najavio da će ta brojka biti i premašena. Prema njegovim rečima javili su se brojni trgovci koji žele da otvore svoje radnje za penzionere i starije od 65 godina.

”Akcija je već u samom startu dala rezultate koje nismo očekivali, a sve sa idejom da omogućimo najstarijima da, ukoliko nisu uspeli tokom nedelje, onda kupovinu obave sutra. Naš apel i njima i svim građanima jeste da ne dolazi niko drugi osim starijih od 65 godina. Takođe, želim da naglasim da nema potrebe za tenzijom, nervozom, stvaranjem gužvi jer namirica ima dovojno a i ovo neće biti jedina nedelja u kojoj će se ova akcija sprovoditi već će one biti redovne a sve sa ciljem da niko ne ostane bez osnovnih životnih potrepština kojih ima sasvim dovoljno za opštu populaciju” objašnjava Ljajić.

On je ponovio da nema potrebe da se stvaraju zalihe  jer su, tvrdi, trgovine pune i ima dovoljno svih osnovnih potrepština.

Ljajić je takođe ponovio da se i u marketima razdaljina između ljudi mora poštovati i podsetio da to znači da na deset kvadratnih metara mora biti jedan potrošač, što je objašnjava za velike trgovine koje se prostiru na nekoliko hiljada kvadrata sasvim izvodljivo.

”To bi trebala da bude dovoljna garancija da neće biti socijalnih kontakata među potrošačima. Za nas je takođe važno da ukoliko bude redova ispred prodavnica ta distanca bude poštovana, mada potrebu za stvaranjem redova ne vidim” izjavio je Ljajić.

On je naglasio da će pripadnika MUP-a biti ispred marketa i trgovina i izrazio očekivanje da sve prođe bez bilo kakvih problema, dodavši da ne očekuje ni velike gužve, s obzirom da će, ponovio je, akcija biti organizovana redovno, te da će svi stariji i penzioneri moći da obave kupovinu.

”Takođe verujem da su i druge službe i servisi koji su organizovani upravo kako bi pomogli starijima dobro obavili svoj posao i da su već tokom nedelje na njihove kućne adrese isporučivali ono što im je potrebno” kazao je Ljajić.

Ljajić je dodao da na sajtu Vlade, Privredne komore Srbije, ali i lokalnih samouprava građani mogu da se informišu o trgovinama koje će raditi od 04 do 07h.

On je zahvalio ljudima koji rade u trgovinama za posvećenost, odgovornost i angažman, kazavši da su oni pored zdravstvenih radnika i policije na prvoj liniji odbrane od ove pošasti.

Na konstataciju voditelja da su na toj liniji i novinari Ljajić ke kazao:

”Naravno i novinari, bez kojih sve ovo ne bi mogli da uradimo na adekvatan način. Ovo je prvi put da moramo na ovaj način da obavestimo građane o nekoj akciji, načinu na koji će biti sprovedena, a bez vas medija to ne bi bilo moguće” zaključio je Ljajić.

Podsećamo, u Novom Pazaru kupovina će se obavljati u četiri marketa i to Idea, Maxi i u dva Amanova objekta (Stara lučna zgrada i Čerkez mahala).

Inače ovo je danas i bila jedna od tema zasedanja Štaba za vanredne situacije. Više o temama zasedanja čitajte u tekstu: Važno! Nove odluke Štaba za vanredne situacije

Senada Kalić

Podeli