Društvo

Kako funkcioniše učenje od kuće kod komšija: Srbija testira sistem digitalne učionice

Na sastanku premijerke i ministra prosvete je bilo reči o tome da se krene u testiranje sistema za učenje na daljinu i otklone eventualne smetnje.

Mnoge države regiona i sveta zatvorile su škole zbog virusa korona. Vlast u Srbiji još testira projekat učenja na daljinu.

Hrvatska, na primer, od ponedeljka uvodi nastavu za učenike osnovnih škola preko televizije. Nastavni program biće emitovan na Trećem kanalu HRT-a.

– U skladu sa odlukom Vlade Republike Hrvatske, Hrvatska radiotelevizija (HRT) u saradnji s Ministarstvom nauke i obrazovanja će sudelovati u sprovođenju nastavnog programa i izvođenju nastave na daljinu – saopštio je HRT.

Tako će od ponedeljka, 16. marta u 8 sati na Trećem programu HRT-a krenuti emisija nastavnog programa “Škola na Trećem”.

Nastava će pratiti programe nastavnih predmeta u nižim razredima osnovne škole, a koristiće se otvoreni obrazovni materijali, materijali obrazovnog i školskog programa HRT-a, kao i materijali izrađeni posebno za tu priliku.

SLOVENIJA

I Slovenija će od ponedeljka da zatvori sve obrazovne institucije. Prema podacima Ministarstva obrazovanja Slovenije, više od 260.000 dece će morati da ostane kod kuće.

Ministar obrazovanja Jernej Pikalo rekao je da se razgovara o mogućnostima učenja na daljinu sa javnim servisom RTV Slovenija, internet provajderom za javne institucije Arnes i drugima.

BiH

U osnovnim i srednjim školama u Kantonu Sarajevo u narednih 15 dana redovna nastava će biti zamenjena onlajnom. Ova nastava će se tretirati kao redovna i neće biti nadoknade časova.

Produženi boravak u osnovnim školama nastaviće da se odvija, ali uz pojačane higijenske mere, a sve vannastavne aktivnosti se obustavljaju.

CRNA GORA

Crnogorski premijer Duško Marković izjavio da je od Ministarstva prosvete zatražio da pripremi plan objavljivanja nastavno-obrazovnih sadržaja putem štampe, elektronskih medija i drugih kanala komunikacije za vreme trajanja obustave nastave.

On je to objavio na svom Tviteru, navodeći da je odluka o obustavi nastave doneta u interesu očuvanja zdravlja učenika i zaposlenih u prosveti, njihovih porodica i svih građana.

– Želimo da naši učenici i u ovoj situaciji budu usmereni na nastavak školovanja. Ovo nije zamena za redovnu nastavu, niti će biti predmet ocenjivanja po povratku u školske klupe. Cilj je održavanje kontinuiteta obrazovnog programa u mogućoj meri – rekao je Marković.

On je najavio i da će pozvati i medije da u partnerstvu sa Vladom olakšaju prenošenje nastavnih sadržaja i da ih učine dostupnim učenicima.

Inače, nastava na Univerzitetu Crne Gore obustavlja se na 15 dana počev od ponedeljka, 16. marta. Obavezuju se dekani organizacionih jedinica da za vreme trajanja privremenih mera obezbede minimum procesa rada, vodeći računa da se rizik od obolevanja zaposlenih od navedenog virusa svede na najmanju moguću meru.

Novosti/ GG

Podeli