VestiZanimljivosti

Pre proteze izlečite desni: Parodontopatija najčešće se pojavljuje između 60. i 65. godine

PARODONTOPATIJA, hronično oboljenje potpornih zubnih tkiva, iako je prisutna u svim generacijama, najčešće se, ipak, pojavljuje između 60. i 65. godine, i tad može da bude ozbiljna prepreka za protetiku, i da odloži izradu proteza ili ugradnju implanta.

Prema zvaničnim podacima, čak polovina svetske populacije pati od ovog problema. Kako tvrde parodontolozi, tek kada se utvrdi da su meka i čvrsta parodontalna tkiva zdrava, protetski radovi mogu da se postavljaju.

Profesor dr Zoran Aleksić, direktor Klinike za parodontologiju na Stomatološkom fakultetu u Beogradu, kaže za “Novosti” da bolest počinje zapaljenjem, otokom i krvarenjem desni, koje je uzrokovano bakterijama iz mekih zubnih naslaga.

Kako bolest napreduje, dolazi do razaranja vilične kosti, što dovodi do stvaranja parodontalnih džepova, povlačenja desni, labavljenja i promene položaja zuba – kaže prof. Aleksić. – Ukoliko se oboljenje ne prepozna i ne leči, može dovesti do gubitka zuba.

Preprotetska priprema potpornih zubnih tkiva podrazumeva smirivanje zapaljenja i uklanjanje parodontalnih džepova, kaže naš sagovornik:

Za to se najčešće koriste konzervativne metode lečenja, kao što su uklanjanje zubnih naslaga i obrada parodontalnih džepova. Potom, ukoliko je neophodno, terapija parodontopatije se nastavlja i primenom hirurških procedura, često uz primenu koštanih zamenika, faktora rasta i biomembrana.

Preporuka za postizanje parodontološko-protetskih rezutata je izrada i postavljanje estetskih radova na šrafljenje i maksimalno izbegavanje korišćenja cementa.

Nezaobilazno u okviru preprotetske pripreme je i ugradnja implantata u cilju nadoknade jednog ili više zuba – kaže prof. Aleksić. – Za planiranje ugradnje implantata često je neophodna primena 3D radioloških metoda.

 

Izvor: Novosti

Foto: Depositphotos

 

Podeli