DruštvoVesti

Zbog virusa u školu i subotom: Ustanove će na različite načine nadoknaditi časove zbog neplaniranog raspusta

Đaci osnovnih i srednjih škola, nakon produženog raspusta, u ponedeljak su se vratili u klupe, a direktori i nastavnici prave dogovore o tome kako će biti nadoknađena četiri nastavna dana koja su, zbog virusa gripa, neplanirano otkinuta iz redovnog školskog kalendara. Časovi će biti nadoknađivani na različite načine – negde će biti produženi na sat vremena, negde će se održavati pretčasovi, a neke škole radiće i subotom.

Ministar prosvete Mladen Šarčević preporučio je čelnim ljudima obrazovnih ustanova da kombinuju načine za nadoknadu nastave, kako se ne bi svakog dana ostajalo duže. Ministar je zamolio direktore škola za razumevanje prema učenicima završnih razreda, koji se pripremaju za upis na fakultete.

Direktor Prve beogradske gimnazije Aleksandar Andrejić kaže da u ovoj školi tek treba da se dogovore oko nadoknade nastave.

Verovatno ćemo raditi i subotom. Imamo mnogo odeljenja i teško je drugačije organizovati nadoknadu časova – ističe Andrejić za “Novosti” i dodaje da će nastojati da se časovi što pre nadoknade, kako maturanti koji se pripremaju za upis na fakultete ne bi ispaštali.

U nekim osnovnim školama prvi čas utorkom, sredom, četvrtkom i petkom biće produžen na sat vremena, a odmori skraćeni. U OŠ “Olga Petrov” danas će biti doneta konačna odluka, a kako nam kaže direktorka Merica Buj Bjelogrlić, verovatno će biti držani pretčasovi:

Imaćemo dva puta nedeljno po jedan pretčas. Nije mnogo izgubljeno, nećemo raditi subotom.

 

Izvor:  Novosti

Foto:  N. Karlić

 

Podeli