Kultura

“Lavina” premijerno u Novom Pazaru

Glumci novopazarskog Regionalnog pozorišta  i lazarevačkog Puls teatra premijerno su izveli predstavu Lavina u Novom Pazaru. Ovaj komad rađen je po tekstu jednog od najpoznatijih turskih dramskih pisaca Tunđera Džudženolua koji se već godinama izvodi širom sveta. Zbog velikog interesovanja posle premijere održana je i prva repriza predstave.

Reditelj Stevan Bodroža zadovoljan je radom sa domaćim glumcima ali pre svega kvalitetom dramskog teksta koji je veoma dirljiv.  Kako kaže, ovaj teks je vrlo dubok i alegorisji. Poruka predstave je da strah unuštava ljudski um.

“Ma koliko nam u životu bilo teško, bilo da ste se rodili u kraljevskoj palatI ili kao siromašni, život je pun neizvesnosti. Pun anksioznosti, problema, ali ne možemo život živeti sa strahom. Ako ga tako živimo mi ne vidimo puteve kojim možemo krenuti, kako tom životu kreativno da pristupimo i kako da ostvarimo sebe. A besmisleno je plašiti se, kada se dese neke loše stvari moramo se suočiti sa njima”, istakao je Bodroža.

Za glumce je ova predstava bila izazov, ali svoje zadovoljstvo nisu krili nakon prmijere.

“Ovo je zaista bio veliki izazov zbog okolnosti koje su nametnute tekstom, i uslovnosti da moramo da pričamo tiho. Ja moram da prikrivam porođaj tokom cele predstave. Tako da s te strane je bilo prilično izazovno ali predivno za istraživanje i igru”, kazala je glumica Puls teatra Kristina Jeftović.

“Nije jednostavno igrati nekog ko je duplo stariji od vas. Sa mnogo više životnog iskustva. Ja sam tražila po našoj kulturi i pričama kako su se te žene držale. Čak i kad je neka velika nesreća u kući čini mi se da su te žene stubovi”, istakla je glumica Lemana Bećirović Binjoš.

“Utisci su fenomenalni. Ovi ljudi koji su nam pomagali su koautori ove predstave. I svima se od srca zahvaljujem jer su bili naša porodica tokom pripreme ovog komada”, rekao je glumac Puls teatra Lazar Maksić.

S obzirom da je predstava kamernog tipa samim tim i broj gledalaca je ograničen. Ali utisci su i više nego očekivani istakla je Hana Salihagić.

“Ovom predstavom su naši glumci pokazali koliko su napredovali i osećala sam se kao da se nalazim na velikim scenama poznatih pozorišta”, dodala je Salihagić.

Zbog velikog interesovanja novopazarske publike repriza je izvedena i u nedelju. Premijera u Lazarevcu biće izvedena 22 februara.

A. Ademović

 

 

 

Podeli