Zanimljivosti

Narodno pozorište: Savjeti za publiku iz 1921.god

Ovaj članak je  objavljen 03.12.1921. godine,  u Večernjoj pošti (broj 128), u dijelu Sarajevska lokalna kronika:

Kad kaniš ići u pozorište ne jedi luka, operi ruke i ne zaboravi uzeti čistu ogrlicu… Nos čisti za vrijeme pauze; za vrijeme programa nemoj da konkurišeš orkestru ili najgrlatijem glumcu…

Onima koji posjećuju pozorište:

1. Kad kaniš ići u pozorište ne jedi luka, operi ruke i ne zaboravi uzeti čistu ogrlicu.

2. Ne dolazi u 8 i po, kad predstava počinje u 8 sati.

3. Kad odlaziš na svoje mjesto, nije nužno da se obračaju pogledi na tebe, radi tvoga nametljivog držanja i lupe sa sjedalom. Niko nije kod nas tako znamenita ličnost, da se njegov dolazak mora primjetiti.

4. Pušačka soba nije zato, da se izvan nje puši.

5. Ako imaš, slučajno, štogod da povjeriš kome poznatom na drugom kraju dvorane, nije nužno da se trudiš do njega, jer sve da je ne znam  kako interesantna stvar, ništa neće izgubiti na interesantnosti, ako je zapamtiš i ispričaš kad izadeš iz pozorišta.

6. Ne trebaš svoju okolinu upozoravati na svoju muzičku izobrazbu time, što svoju melodiju fućkanjem ili pjevanjem upoređuješ sa sviranjem orkestra. Može ti se desiti da slučajno tvoj »pisak« nije štimovan« jednako sa vio- linama u orkestru.

7.ako si pristaša nogometa ne čeprkaj nogama predstave. Tvoj susjed je isto ulaznicu platio, í to da gleda sluša, a ne da bude predmet tvoje nogometaške utakmice

8. Moraš li kašljati i kihat i uzmi pred usta rubac, jer je susjed pred tobom ostavio kišobran u garderobi. A ako imaš kijavicu ostani kod kuće, jer niko nema za vrijeme ještine.

9. Nos čisti za vrijeme pauze; za vrijeme programa nemoj da konkurišeš orkestru ili naigrlatijem glumcu.

10. Nikad se prvi nemoj smijati, jer ti se može dogoditi da se poslije cijela publika tebi smije.

11. Čekaj sa aplauzom, dok drugi počnu, jer bogzna šta još slijedi.

12. Smiješno je kititi se tudim perjem; zato ne prisluškuj razgovore novinara- kritičara u svrhu da prospeš »svoju« pamet.

13. Kod uzimanja garderobe i izlaza, nemoj se sa svojim pona- šanjem legitimirati kao član atletskog kluba.

Malo i informacija vezanih za Narodno pozorište u Sarajevu, a ovaj tekst kojeg je objavila Fb stranica Friends who like Sarajevo Grad, donosi:

Narodno pozorište Sarajevo najveća je pozorišna kuća u BiH i jedna od najznačajnijih u Jugoistočnoj Evropi. Otvoreno je 17.11.1921. godine, a svečani čin otvaranja pripao je Branislavu Nušiću, tadašnjem načelniku Umjetničkog odjeljenja Ministarstva prosvjete. Tri večeri zaredom izvođeni su muzičko-dramski programi i tako je ozvaničen početak rada kuće…

Galib Gicić

Podeli