Zagađenost vazduha će nas koštati 2,4 milijarde €: Prva mera zabrana uvoza polovnih automobila

Beograd — Po procenama Ministarstva zaštite životne sredine Srbije, Srbiju će smanjenje zagadjenosti vazduha koštati 2,4 milijarde evra.

Predlozi za rešenje problema su zabrana uvoza polovnih automobila i prelazak na druge energente umesto uglja i mazuta, piše danas “Blic”.

“U Srbiji se godišnje uveze oko 150.000 polovnih automobila koji dodatno zagadjuju vazduh. Želimo da do kraja ove ili 2021. zabranimo uvoz vozila sa euro 3 motorima, što radi i čitava Evropa. Jednostavno, mora se odlučiti da li će se voziti jeftini automobili ili će se udisati čistiji vazduh”, rekao je ministar zaštite životne sredine Goran Trivan.

On je naveo da će smanjenje zagadjenosti vazduha Srbiju koštati 2,4 milijarde evra i da problem zagadjenja vazduha, “koji najviše indukuje saobraćaj, a potom i uticaj drugih izvora koji koriste fosilna goriva, mazut i ugalj”, moraju rešavati lokalne samouprave.

Trivan je najavio da će zbog toga od ovog meseca početi provere da li su gradovi i opštine doneli planove za smanjenje aerozagadjenja na svojim teritorijama.

Poslednji izveštaj Agencije za zaštitu životne sredine govori da medju uzorcima aerozagadjenja dominantan udeo od 57 odsto dolazi od toplana snage manje od 50 megavata i individualnih ložišta, dakle kao posledica grejanja.

Predlog za rešenje problema je i prelazak toplana na druge energente poput gasa ili biomase, gde bi sem ekološkog postojao i ekonomski efekat, rekao je Trivan.

 

IZVOR: TANJUG

Foto: Epa, Narong Sangnak

Podeli