SvetVesti

Lufthansin avion koji je letio prema Teheranu vraćen u Frankfurt

Njemačka aviokompanija Lufthansa avion na direktom letu LH600 prema Teheranu vratila je u Frankfurt, a otkazan je i let na toj relaciji planiran za danas.

U saopćenju kompanije navodi se kako je odluka donesena nakon promijenjene sigurnosne situacije u blizini aerodroma u Teheranu.

Rečeno je i kako je kompanija u kontaktu s nadležnim vlastima te da će nakon dobijenih detaljnih informacija odlučiti da li će letovi biti realizirani u narednim danima.

Avion Boeing 737 ukrajinske aviokompanije Ukrainian Airlines koji je trebao letjeti prema Kijevu, pao je 8. januara nedugo nakon polijetanja s aerodroma “Imam Khomeini” u Teheranu. Niko od 176 putnika i članova posade nije preživio.

Iranski zvaničnici su ranije saopćili kako se vjeruje da je avion pao iz tehničkih razloga, što su i ukrajinski zvaničnci smatrali u prvoj fazi. Međutim, naknadno su pronađene crne kutije i rečeno je kako još uvijek nije poznat uzrok pada letjelice.

Jedan od američkih zvaničnika izjavio je kako razmatraju mogućnost da je avion pao zbog jednog od projektila koje je ispalio Iran.

Premijer Velike Britanije Boris Johnson i premijer Kanade Justin Trudeau kazali su kako posjeduju informacije i dokaze da je ukrajinski avion pogođen iranskim projektilom.

Anadolu Agency

A. Ni.

Podeli