Amerika izvela napade na polo┼żaje proiranskih grupa u Siriji

Koalicione snage predvo─Ĺene Sjedinjenim Ameri─Źkim Dr┼żavama (SAD) izvele su zra─Źne napade na elemente proiranske grupe Hezbollah u sirijskoj provinciji Deir ez-Zor.

Avioni koalicije, koja je formirana radi borbe protiv teroristi─Źke organizacije ISIS, sino─ç su na istoku Sirije ga─Ĺali elemente teroristi─Źkih grupa koje pod komandom Revolucionarne garde Irana podr┼żavaju snage odane predsjedniku sirijskog re┼żima Basharu al-Assadu.

Napad se dogodio mjestu poznatom kao ÔÇťZelena zonaÔÇť u distriktu Elbukemal, a uni┼ítena su ─Źetiri Hezbollahova tenka i neutralizirano vi┼íe naoru┼żanih elemenata.

Koalicione zra─Źne snage su intenzivirale i izvi─Ĺa─Źke aktivnosti nad proiranskim grupama u Siriji.

AA je u protekla dva dana izvje┼ítavala o vojnim aktivnostima u Deir ez-Zoru u kojem su na zapadnoj obali Eufrata utvrde oja─Źale snage Assadovog re┼żima i proiranske grupe, dok su ja─Źanjem polo┼żaja na isto─Źnoj obali rijeke odgovorile i snage SAD-a i teroristi─Źke grupe YPG/PKK.

Sve se to doga─Ĺa u jeku ameri─Źko-iranskih tenzija koje su eskalirale pro┼ílosedmi─Źnim ameri─Źkim napadom u Bagdadu u kojem je ubijen iranski general Qassem Soleimani, komandant jedinice Quds koja slovi za elitni odred Revolucionarne garde Irana. Iranske snage su ove sedmice odgovorile raketnim napadima na dvije ameri─Źke baze u Al-Anbaru i Erbilu.

Deir ez-Zor je naftom bogata regija u Siriji koju su Assadove snage uz podršku ruskih i proiranskih saveznika oslobodile od terorista ISIS-a u novembru 2017. godine. To je regija sa dominantno arapsko-sunitskom populacijom.

Tako─Ĺer je rije─Ź o regiji u kojoj su najprisutnije proiranske teroristi─Źke grupe koje se bore u sastavu kopnenih snaga Assadovog re┼żima. To su strane teroristi─Źke grupe iz Irana, Iraka, Libana, Afganistana i Pakistana, a pod komandom su pripadnika Revolucionarne garde Irana. Na podru─Źju koje kontroliraju te proiranske grupe provode edukativne i kulturne aktivnosti i otvaraju vjerske objekte, takozvane ÔÇťhuseinijeÔÇť u kojima se ┼íiti ┼íiitsko vjerovanje.

Dio Deir ez-Zora na isto─Źnoj obali Eufrata pod okupacijom je teroristi─Źke organizacije YPG/PKK koja u┼żiva podr┼íku SAD-a.

Anadolu Agency

A. Ni.

Podeli