SvetVesti

Amerika izvela napade na položaje proiranskih grupa u Siriji

Koalicione snage predvođene Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) izvele su zračne napade na elemente proiranske grupe Hezbollah u sirijskoj provinciji Deir ez-Zor.

Avioni koalicije, koja je formirana radi borbe protiv terorističke organizacije ISIS, sinoć su na istoku Sirije gađali elemente terorističkih grupa koje pod komandom Revolucionarne garde Irana podržavaju snage odane predsjedniku sirijskog režima Basharu al-Assadu.

Napad se dogodio mjestu poznatom kao “Zelena zona“ u distriktu Elbukemal, a uništena su četiri Hezbollahova tenka i neutralizirano više naoružanih elemenata.

Koalicione zračne snage su intenzivirale i izviđačke aktivnosti nad proiranskim grupama u Siriji.

AA je u protekla dva dana izvještavala o vojnim aktivnostima u Deir ez-Zoru u kojem su na zapadnoj obali Eufrata utvrde ojačale snage Assadovog režima i proiranske grupe, dok su jačanjem položaja na istočnoj obali rijeke odgovorile i snage SAD-a i terorističke grupe YPG/PKK.

Sve se to događa u jeku američko-iranskih tenzija koje su eskalirale prošlosedmičnim američkim napadom u Bagdadu u kojem je ubijen iranski general Qassem Soleimani, komandant jedinice Quds koja slovi za elitni odred Revolucionarne garde Irana. Iranske snage su ove sedmice odgovorile raketnim napadima na dvije američke baze u Al-Anbaru i Erbilu.

Deir ez-Zor je naftom bogata regija u Siriji koju su Assadove snage uz podršku ruskih i proiranskih saveznika oslobodile od terorista ISIS-a u novembru 2017. godine. To je regija sa dominantno arapsko-sunitskom populacijom.

Također je riječ o regiji u kojoj su najprisutnije proiranske terorističke grupe koje se bore u sastavu kopnenih snaga Assadovog režima. To su strane terorističke grupe iz Irana, Iraka, Libana, Afganistana i Pakistana, a pod komandom su pripadnika Revolucionarne garde Irana. Na području koje kontroliraju te proiranske grupe provode edukativne i kulturne aktivnosti i otvaraju vjerske objekte, takozvane “huseinije“ u kojima se šiti šiitsko vjerovanje.

Dio Deir ez-Zora na istočnoj obali Eufrata pod okupacijom je terorističke organizacije YPG/PKK koja uživa podršku SAD-a.

Anadolu Agency

A. Ni.

Podeli