DruštvoVesti

Za BNV 2019.godina dinamična i uspešna

Bošnjačko nacionalno vijeće organizovalo je završnu godišnju konferenciju za novinare na kojoj su predstavljene aktivnosti BNV tokom 2019. godine i na kojoj se obratila predsjednica BNV, dr. Jasmina Curić. “Ova godina je za Vijeće bila vrlo dinamična godina, sa puno aktivnosti i rada i na kraju se završila sa dosta postignutih rezultata i realizovanih projekata u svim oblastima”, rekla je između ostalog predsednica Vijeća Jasmina Curić..

Bošnjačko nacionalno vijeće je u 2019.godini, između ostalog, realizovalo niz aktivnosti u oblasti kulture, na edukaciji zaposlenih u nastavi na bosanskom jeziku i afirmaciji bosansok jezika. BNV je u godini na izmaku finansiralo izradu X toma višetomnog Rječnika bosanskog jezika, autora prof. dr Dževada Jahića i njegovog stručnog tima.

„Ono što je obeležilo ovu godinu i što bih ja istakla je naša stalna borba na zaštiti prava bošnjačkog naroda, a sve sa ciljem rešavanja statusa Bošnjaka i Sandžaka. Rad je bio usmeren i ka otklanjanju diskriminacije koja predstavlja odnos države prem Bošnjacima. Otvoren diskriminatorski odnos države prema Bošnjacima ogledao se ove godine u negiranju bosanskog jezika, na taj način negira se i naše postojanje što je uznemirilo Bošnjake Sandžaka. Diskriminatorski odnos vidljiv je bio i prilikom upisa đaka na nastavu na maternjem, bosanskom jeziku. U Sandžaku i dalje imamo neravnomernu zastupljenost Bošnjaka u državnim ustanovama“, izjavila je  Curić.

Vijećnik sa liste Vakat je potpredsednik Esad Rahić ističe da je prioritet da se započeti projekti u ovoj realizuju I u narednoj godini, posebno oni u oblastima, za koje je nadležno Vijeće.

Kako je saopšteno u BNV jedan od prioriteta u radu te ustanove u dolazećoj godini biće dalji zajednički rad na ostvarivanju kolektivnih prava Bošnjaka i jedinstvo bošnjačkog korpusa.

foto: BNV

 

Podeli