Reportaže

Pacijentima s karcinomom vežbanje može da poveća šanse za preživljavanje

Pacijentima s rakom savetuje se da se učlane u teretanu pre nego što započnu s hemoterapijom i to sve u cilju da bi im fizička aktivnost pomogla u jačanju tela i samim tim da im poveća šanse za preživljavanje.

U roku od 48 sati od uspostavljanja dijagnoze, lekari pacijente podstiču da krenu s fitnes režimom i da vežbaju tri puta nedeljno.

“Lečenje raka sada je efikasnije nego ikada pre, ali zaista može da doprinese vašem telu. Dakle, sve je više dokaza da je zaista vredno pokušati prilagoditi vaše telo za hemoterapiju ili veliku operaciju. Zapravo ‘pripremate’ ga na oporavak pre nego što lečenje uopšte počne”, izjavio je onkolog Simon Stivens.

Kada je reč o Velikoj Britaniji, više od 500 ljudi iz Mančestera trenutno učestvuje u programu, a očekuje se da će više od 2.000 njih učestvovati u naredne dve godine.
Dejvid Foles, koji je ove godine uključen u program, istakao je kako mu je vežbanje skratilo vreme za oporavak.

“Da mi je neko u februaru rekao da ću ići u teretanu, nasmejao bih ih se. Operacija je bila poprilično zastrašujuća i trajala je deset sati. Rečeno mi je da ću biti u bolnici dve, tri ili četiri nedelje, a ostao sam dosta manje”, rekao je ovaj 68-godišnji penzioner.

B92/GG

Podeli