DruštvoVesti

Prezentovana Nacionalna strategija unapređenja položaja osoba sa invaliditetom

Grad Novi Pazar u partnerstvu sa Ministarstvom za rad, zapošlјavanje, boračka i socijalna pitanja Vlade Republike Srbije, Timom za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije i Timom za lјudska prava Ujedinjenih nacija u Srbiji, organizovali su danas u Novom Pazaru javnu raspravu o predlogu Nacionalne strategije unapređenja položaja osoba sa invaliditetom u Republici Srbiji za period od 2020. do 2024. godine.

Predlog Strategije unapređenja položaja osoba sa invaliditetom u Republici Srbiji za narednih pet godina dat je na uvid u nekoliko gradova u Srbiji, a danas i u Novom Pazaru.

Član Gradskog veća Fevzija Murić podsetio je da je Grad Novi Pazar 2017. godine doneo Akcioni plan za unapređenje položaja osoba sa invalididtetom koji će se sprovoditi do 2021. godine, a formirana je i radna grupa koju čine svi članovi organizacija koje su bave ovim pitanjem.

’’Takođe Grad budžetira ovaj akcioni plan tako da svakim budžetom, svake godine predviđena su novčana sredstva za njegovu realizaciju’’ kazao je Murić.

Prema rečima savetnice u Sektoru za zaštitu osoba sa invaliditetom u Ministarstvu za rad , zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja  Ljiljane Mirić Stanković značaj ove strategije za kategoriju osoba sa invaliditetom je veliki.

’’ To je jedan strateški dokument koji usmerava sve mere i aktivnosti države i relevantnih organa sa ciljem da se unapredi položaj osoba sa invaliditetom, sa ciljem da se poboljšaju njihova prava i da oni budu punopravni članovi društvene zajednice’’ kazala je ona.

Ovaj strateški dokumet bazira se na inkluziji osoba sa invaliditetom, objašnjava član stručnog tima koji je radio na njegovoj  izradi Vladan Jovanović.

’’Jako je važno reći da za razliku od integracije koja podrazumeva prilagođavanje osobe društvu, inkluzija znači prilagođavanje društva osobi, u ovom slučaju osobama sa invaliditetom i to je jedan od važnih cijeva sadžanih u Strategiji’’ naglašava Jovanović.

Javnoj raspravi o predlogu Strategije unapređenja položaja osoba sa invaliditetom u Republici Srbiji za period od 2020. do 2024. godine prisustvovali su predstavnici organizacija, udruženja osoba sa invaliditetom, te stručne javnosti.

 

Senada Kalić

Podeli