DruštvoVesti

Mejz operacijom smiruju aritmiju srca: Nova operativna intervencija u Klinici za kardiohirurgiju KCS

Kod svih 50 pacijenata na kojima je, u Kliničkom centru Srbije, primenjena nova, mejz intervencija operativnog lečenja apsolutne aritmije, postignuti su odlični rezultati. Neutralisan je nepravilan srčani ritam, koji od četiri do pet puta povećava rizik od moždanog udara ili dovodi do srčane slabosti. Na ovaj način zasad se leče samo pacijenti koji zbog nekog drugog razloga moraju na operaciju, jer mejz metoda, pored svih prednosti, podrazumeva klasičan hirurški rez, što je mana ovog pristupa.

Doktor Marko Čubrilo, kardiohirurg, koji je ovu metodu usavršavao u Belgiji, kaže da je u budućnosti moguće razvijanje tzv. hibridne operacije. Kardiolozi bi prvo kateterom ispravili nepravilan rad srca, a onda kardiohirurzi, kroz minimalni rez, povećali efekat ovakvog zahvata.

Zasad je najvažnije što smo uspeli da razvijemo program hirurškog lečenja aritmije apsolute na Klinici za kardiohirurgiju KCS – kaže dr Čubrilo. – To je u svetu već standardna procedura i traje između 25 i 45 minuta. U KCS je metoda zaživela zahvaljujući nabavci savremenog aparata koji ablacijom srčanog tkiva sprečava da se nepravilni impulsi šire kroz srce i omogućava da se uspostavi pravilan ritam.

Apsolutna aritmija ili atrijalna fibrilacija (AF) jedna je od najčešćih srčanih aritmija i javlja se kod oko dva odsto stanovnika. Terapija lekovima, koji se često uzimaju doživotno, može da bude toksična za druge organe ili da izazove krvarenje.

U slučajevima kada se lekovima ne može postići zadovoljavajući efekat, koristi se ablacija – objašnjava dr Čubrilo. – To je procedura kojom se uništavaju delovi srčanog tkiva u kojima se stvaraju nepravilni električni impulsi i uspostavlja se normalan ritam. Ablaciju dosta uspešno izvode kardiolozi pomoću katetera, kojim se kroz krvne sudove dolaze do srca. Ta procedura koja se na Klinici za kardiologiju KCS već duže sprovodi i za nju postoje obučeni i dosta iskusni stručnjaci. Hiruršku ablaciju, sada, prvi put izvodimo, i njom se može postići izuzetno visoka uspešnost lečenja.

Prednost ove hirurške procedure je da se znatno radikalnije, a samim tim efikasnije tretira srčano tkivo, što povećava procenat izlečenja AF. Kao i druge, i ova nova procedura iziskuje timski rad, a uskoro će u Klinici za kardiohirurgiju KCS mejz metodu moći da izvode svi hirurzi.

U INOSTRANSTVU ISTI PROBLEMI

NA KLINIKAMA u Nemačkoj, gde se dr Čubrilo usavršavao, imaju bolju opremu i infrastrukturu, ali i tamo se, kaže, suočavaju sa istim hirurškim problemima kako i u Srbiji:

Boravak tamo mi je pomogao da steknem nova znanja, da demistifikujem neke zablude, ali i da se uverim da i kod nas ima dobrih i iskusnih stručnjaka koji su mnoge nove procedure već implementirali.

 

Izvor: Novosti

Foto: N.Fifić

Podeli