PolitikaVesti

Ugljanin: Teritorijalni spor oko Sandžaka rešiti međunarodnom konferencijom

Pred nekoliko hiljada građana Sandžaka u novopazarskoj dvorani „Pendik“ sinoć je održan veliki narodni skup pod nazivom „Sandžak naša kuća“, u organizaciji Stranke demokratske akcije Sandžaka.

Obraćajući se pristunima predsednika SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin, istakao je da su Srbija i Crna Gora izgubile kredibilitet da dalje vladaju Sandžakom i da, kako je rekao, raspisuju i održavaju izbore na prostoru Sandžaka dok se ne reši status Sandžaka.

Ugljanin je pozvao sve građane Sandžaka da podrže borbu SDA Sandžaka i da se zajedno izbore za slobodu i prava svog naroda.

On je poručio međunarodnoj zajednici da ispred nje postavlja pitanje rešavanja teritorijalnog spora u vezi sa teritorijom Sandžaka na koju nijedna država ne polaže pravo osim građana Sandžaka.

Ugljanin je na kraju pozvao Evropsku uniju, Savet Evrope, OSCE i druge relevantne međunarodne organizacije da bez odlaganja organizuju međunarodnu konferenciju o Sandžaku, kako bi se rešio status Sandžaka.

Pored Ugljanina na skupu su govorili i generalni sekretar SDA Sandžaka Ahmedin Škrijelj, predsednik GO SDA Edib Kajević,  narodni poslanik SDA Sandžaka Enis Imamović,  i član Nadzornog odbora Mirza Hajdinović.

Podeli