Bačevac u Skupštini o slučaju Bakan i policijskom prebijanju Edina Hadžovića

Narodni poslanik SDP- a dr Muamer Bačevac danas je u republičkom parlamentu pokrenuo pitanje rešavanja slučaja Ernada Bakana koji je . marta ove godine u Zemunu, prelazeći ulicu na pešačkom prelazu, pokošen nakon čega umire u zemunskom KBC.

Bačevac je kazao da je strašna slika njegove pogibije, koja se širila internetom, šokirala sve građane Srbije i naročito pogodila i prestravila roditelje koji su svoju decu poslali na studiranje u neki od centara.

’’Od početka ovog slučaja bilo je nejasnoća i nelogičnosti u sprovođenju predistražnih radnji, tako da sam 27. marta zatražio informacije o datom slučaju od ministarstva pravde i apelovao na ministarku pravde  Nelu Kuburović, da se sa posebnom pažnjom i pijetetom odnosi prema ovom slučaju. 20. maja dobio sam odgovor od ministarke da Treće osnovno javno tužilastvo u Beogradu postupa po krivičnoj prijavi MUP-a protiv okrivljenog i preduzima radnje u skladu sa zakonom. Međutim već 237. dana od kobnog događaja traju predistražne radnje. Već 237. dana  nije pokrenut postupak odnosno suđenje pred nadležnim sudom’’ kazao je Bačevac.

On je od ministarke pravde Nele Kuburović zatražio dogovor na pitanje zašto se  po ovom slučaju ne pokreće postupak i zašto ne zapčinje suđenje pred nadležnim sudom.

’’Predugo trajanje predistražnih radnji porađa ozbiljnu sumnju kod porodice nastradalog i građana koji se interesuju za slučaj da se želi nešto sakriti ili zaobići. Ako treba da predistražnje radnje traju bezmalo godinu dana, šta očekivati, koliko treba suđenje da traje. Rekao sam tada pa i sada želim da ponovim, da unesrećenim roditeljima ništa ne može biti zamena za njihov neutešni gubitak. Jedino je pravda i istina za njih lekovita’’ izričit je Bačevac.

On je danas ukazao na još jedan incident koji je uznemirio javnost u Novom Pazaru, podsetivši na događaj u jednom od novopazarskih kafića kada je prilikom proslave dečijeg rođendana došla policija.

’’Jedan od roditelja, Edin Hadžović, pokušao je da zaštiti decu i nakon kraće rasprave sa policijom jedan od policajaca ga udara pesnicom u lice. Snimak ovog događaja je takođe dospeo u javnost preko društvenih mreža. Edin Hadžović je nakon privođenja zatražio lekarsku pomoć i u medicinskoj ustanovi konstatovane su mu teške telesne povrede u predelu lica.  Na snimku se jasno vidi da je policajac prekoračio svoja ovlašćenja i prekomerno upotrebio silu. Ovakva reakcija policije je izazvala proteste ispred policijske uprave u Novom Pazaru.  Učesnici protesta među kojima je bilo i nekoliko čelnika nevladinih organizacija su nosili parole “Mi vas plaćamo vi nas bijete”, “Pravda za Limara”, “Stop batinašima” podseća Bačevac.

On je dalje naveo da se direktor policije Vladimir Rebić nakon ovih događaja  sastao sa učesnicima protesta u Novom Pazaru, prilikom čega je izjavio da nasilje od strane policajaca niti bilo kog građanina ne može biti tolerisano, nakon čega je pokrenuta i procedura kojom bi se utvrdilo da li je bilo prekoračenja ovlašćenja  prilikom intervencije kada je povređen Edin Hadžović.

’’Uprava kriminalističke policije završila je sve istrage. Međutim ništa se ne dešava i ceo slučaj stoji već duže vreme. Odugovlačenje rađa sumnju da se nešto želi sakriti ili da se želi izbeći sankcionisanje policajca protiv koga se vodi postupak’’ tvrdi Bačevac.

On je od nadležnog ministarstva zatražio da mu dostavi informaciju da li je završena procedura i da li je utvrđeno da je u ovom slučaju došlo do prekoračenja ovlašćenja od strane službenog lica, a kako bi se, prema njegovim rečima, izbegla svaka sumnja i ojačalo poverenje u policijske službenike.

 

Senada Kalić

Podeli