DruštvoVesti

BINKU povodom Dana Sandžaka organizuje brojne aktivnosti

BošnjačkI institut za nauku, kulturu i umjetnost povodom predstojećeg  Dana Sandžaka, 20. novembra,  organizovaće niz kulturnih manifestacija u saradnji sa pojedinim ustanovama kulture.

Tako će, kako je najavljeno, u biblioteci biti promovisan roman ”Na krilima meleka” Avda Ćeranića.

U Kulturnom centru biće organizovane Večeri sevdaha, dok će u Centru za decu i mlade Duga biti upriličeno prikazivanje filma posvećenog Maku Dizdaru, te poetsko veče.

Stručna komisija Bošnjačkog instituta za nauku, kulturu i umjetnost odlučila je da nagradu za promociju bošnjačke nauke, kulture i umetnosti za 2019. godinu dodeli dr. Senadinu Laviću.

Bošnjački institut za nauku, kulturu i umjetnost u proteklom periodu organizovao je seriju tribina kojima se otvaraju važna pitanja za Bošnjake Sandžaka i Srbije, a na kojima su govorili istaknuti bošnjački intelektualci. Tribinama je prisustvovao veliki broj  zainteresovanih.

Poslednja tribina održana je nedavno u velikoj sali Sandžačke demokratske partije (SDP) gde su o Bošnjacima i bosanskoj naciji govorili univerzitetski profesori iz Bosne i Hercegovine Adnan Velagić, Zlatan Delić i Senadin Lavić. Događaj je privukao pažnju značajnog broja intelektualaca i predstavnika društveno-političkog života Novog Pazara.

Podsećamo, Dan Sandžaka se slavi u znak sećanja na 20. novembar 1943. godine, kada je u Pljevljima osnovano Zemaljsko antifašističko veće narodnog oslobođenja Sandžaka (Zavnos), što se smatralo začetkom autonomije ovog područja u ratnim uslovima.

Inače, za gradsku i opštinske uprave i javna preduzeća u gradovima i opštinama gde žive Bošnjaci 20. novembar  je neradni dan.

 

 

Senada Kalić

Podeli