SvetVesti

Postignuto primirje u Pojasu Gaze

Pokret Islamski džihad saopćio je jutros da je uz posredovanje Egipta postignuto primirje s Izraelom.

Glasnogovornik Islamskog džihada Musab al-Bureym za AA saopćio kako je, uz posredovanje Egipta, u Gazi uspostavljeno primirje i da je na snagu stupilo u pet sati polokalnom vremenu.

Izraelska vojska je saopćila kako je iz Gaze lansirano nekoliko raketa, ali da od 7,30 sati po lokalnom vremenu nije bilo nikakvih napada koji će prekršiti primirje.

Ranije je Ministarstvo zdravstva u Gazi saopćilo kako su u napadima koji su počeli u utorak, a završili primirjem, stradale još dvije osobe, čime je ukupan broj žrtava povećan na 34.

Identitet žrtava nije objavljen, ali se navodi da se među poginulima nalazi šestero djece i tri žene.

U izraelskim napadima ranjeno je 110 osoba među kojima su žene i djeca.

Izraelska hitna služba, poznata kao Crvena Davidova zvijezda, prethodno je saopćila da je 44 Izraelaca lakše povrijeđeno u raketnim napadima iz Gaze.

U Pojasu Gaze situacija je trenutno mirna.

Stanje je eskaliralo rano u utorak u Gazi nakon izraelskog zračnog napada u kojem je poginuo Bahaa Abu al-Atta, komandant Islamskog džihada. Poginula je i njegova supruga Asmaa Abu al-Atta.

Izraelski avioni u utorak su izveli i zračne napade čija je meta bio član Islamskog džihada Akram al-Ajouri. Dvije osobe su poginule, uključujući al-Ajourijevog sina, dok je deset osoba ranjeno. Među žrtvama nije al-Ajouri.

Ovaj napad je doveo do povećanja tenzija, a Islamski džihad je odgovorio raketama.

Izraelska vojska je tokom dva dana gađala položaje Islamskog džihada u Gazi, a Islamski džihad je na izraelsku teritoriju lansirao više od 360 raketa.

Anadolu Agency (AA)

A. Ni.

Podeli