Reportaže

Turkana, najveće pustinjsko jezero na svetu

Zabačenost i negostoljubivost okoline ovog kenijskog jezera prelepe boje zaslužni su za veliki broj životinjskih vrsta, koje ovde žive..

Jezero Turkana, nekada poznato pod imenom Rudolfovo jezero, nalazi se u Velikoj rasednoj dolini u severnoj Keniji, a krajnji sever pripada Etiopiji. Predstavlja najveće pustinjsko, kao i najveće alkalno jezero na svetu. U jezero se ulivaju tri reke: Omo, Turkvel i Kerio.

Prema zapremini, Turkana se smatra četvrtim najvećim slanim jezerom odmah nakon Kaspijskog, Isik Kula i Vana.

Stene u okolini su pretežno vulkanskog porekla. Centralno ostrvo je aktivan vulkan, koji emituje paru.

Klima u ovom delu Kenije je topla i veoma sušna. Za ovu regiju su uobičajeni snažni vetrovi i jake oluje koje se iznenada pojavljuju, ali i brzo nestaju.

Zbog temperature, neplodnosti i geografske nedostupnosti, jezero zadržava svoj divlji karakter. U ovoj regiji se mogu naći nilski krokodili, škorpioni, zmije, kao i veliki broj vrsta ptica i riba.

U okolini jezera Turkana nalaze se tri Nacionalna parka: Sibiloi leži na istočnoj obali jezera, dok Centralno ostrvo i Južno ostrvo leže u samom jezeru (oba su poznata po krokodilima). Svi nacionalni parkovi oko jezera Turkana su pod zaštitom UNESKO kao Svetska baština

Prvi Evropljani koji su kročili na tlo ovog jezera su bili grof Samuel Teleki i Ludvig Riter fon Hehnel. Jezero su posetili 6. marta 1888. godine, a nazvali su ga po austrijskom prestolonasledniku Rudolfu. Današnje ime, jezero je dobilo 1975. po najvećem plemenu koje živi u okolini.

Na obalama jezera su pronađeni i najstarijih poznati fosilni ostaci Homo habilisa, koji je živeo pre dva miliona godina.

nationalgeographic /GG

 

 

 

 

Podeli